Antibioticele: când prea mult strică

Antibioticele: când prea mult strică ( 5.05.2011 11:45) Antibioticele: când prea mult strică

 

Specialiștii în sănătate publică avertizează de ani buni asupra efectelor negative ale consumului excesiv de antibiotice. Aceleași avertismente sunt valabile și în cazul animalelor. Astfel a luat naștere rezoluția propusă de Paolo de Castro (Italia) din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European și votată de comisia pentru agricultură pe 12 aprilie. Îngrijorător este și faptul că rezistența la antibiotice se transmite de la oameni la animale și invers.

Știați că, în momentul de față, aproape jumătate dintre antibioticele din Europa sunt destinate tratării animalelor? Nu este de mirare că această folosire excesivă a antibioticelor, considerată a fi în general un factor de risc pentru apariția virușilor rezistenți la acest tip de medicamente, devine o problemă din ce în ce mai gravă, care amenință serios sectorul zootehnic european. Mai mult, în cazul animalelor, antibioticele nu sunt folosite numai pentru tratament dar și pentru prevenirea îmbolnăvirii și accelerarea procesului de creștere.

Rezistența la antibiotice afectează deopotrivă oamenii și animalele

Pentru a asigura un viitor în care tratamentul cu antibiotice să nu fie nefolositor și pentru „a păstra antibioticele drept unele dintre medicamentele cele mai eficiente în combaterea bolilor, atât pentru oameni cât și pentru animale” primul pas ar fi reducerea consumului unor astfel de substanțe, se spune în rezoluție.

Rezistența animalelor la antibiotice nu este numai o problemă de producție. Ea afectează deopotrivă oamenii și animalele. Mai mult, poate fi transmisă de la oameni la animale și invers.

Rezistența la antibiotice poate fi de asemenea cauzată de alimentele de origine animală care ar putea favoriza rezistența la antibiotice a consumatorului. Deși lanțul alimentar se presupune a fi obiectul unor controale riguroase, acesta se conturează ca o unealtă importantă pentru transmiterea rezistenței la antibiotice. Transmiterea se poate face de asemenea de la animalele de companie, ca pisicile sau câinii (sau orice animal de la care nu se obțin produse alimentare) care pot fi purtători de viruși  rezistenți la antibiotice.

Comisia pentru agricultură cere monitorizarea rezistenței la antibiotice

Rezoluția comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală cere în primul rând colectarea adecvată a datelor, analiza vânzărilor făcute de agenții veterinari și monitorizarea ulterioară a utilizării produselor de origine animală.  

Se cer de asemenea activități de cercetare în producția de animale fără utilizarea de substanțe antimicrobiene. În consecință, cercetarea pe scară mai largă ar trebui desfășurată în cazurile alternative (vaccinarea, biosecuritatea, creșterea pentru rezistență).

De asemenea, se specifică faptul că rezistența la antibiotice ar trebui atent monitorizată, atât în cazul animalelor de casă, cât și în cazul celor folosite în industria alimentară. Nu în ultimul rând, este susținută  folosirea prudentă a antibioticelor pentru animale și informarea și pregătirea veterinarilor și a fermierilor cu privire la strategiile de minimalizare a rezistenței la antibiotice.