Ce bem, de fapt?

Ce bem, de fapt? (12.05.2011 09:42)                               Ce bem, de fapt?

 

Consumul de sucuri de fructe în UE s-a dublat aproape în ultimii 20 de ani. Această creștere este pusă în principal pe seama beneficiilor pe care se crede că sucurile le oferă. Dar ce turnăm mai exact în pahare? Turnăm suc, nectar sau o combinație de diferiți compuși chimici? O nouă propunere pentru Parlament legată de sucurile de fructe are ca obiectiv tocmai îmbunătățirea standardelor de producție în acest domeniu.

Știați că mai mult de 80% din sucul de portocale, de departe cel mai mult consumat în Europa, provine din Brazilia sau SUA? Această statistică pune UE pe prima poziție în topul importatorilor de suc de portocale, acaparând aproape două treimi din exporturile mondiale. Importul la scară largă produce însă semnificative emisii de dioxid de carbon asociate cu transportul produselor, subliniază un raport ce va fi discutat în comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară luni, 18 aprilie. Autorul raportului este Andres Perello Rodriguez (Spania) din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European.

Soluția: produsele fabricate în UE

Noua propunere de lege examinată de Parlament urmărește să încurajeze consumul de produse locale, care nu ar trebui transportate de-a lungul unor distanțe foarte mari, generând în acest fel emisii de dioxid de carbon. Mai mult, produsele locale ar fi fabricate în condiții sociale și de muncă acceptate de legislația comunitară, potrivit principiilor de siguranță alimentară stabilite de UE.

Sprijinul excesiv pe importuri favorizează un model economic mai puțin durabil. Producătorii din Brazilia și SUA cultivă portocale în special pentru procesare, în timp ce producătorii europeni folosesc pentru procesare doar fructele eliminate din piețele de fructe proaspete din cauza dimensiunilor lor mici sau a petelor.

Producătorilor europeni ar trebui să li se îngăduie adăugarea unui procent de până la 10% de suc de mandarine la sucul de portocale. Acest lucru ar îmbunătăți gustul sucului. Mai mult, ar spori și beneficiile pentru sănătate, potrivit raportului. În caz contrar, producătorii din afara spațiului european s-ar bucura de un avantaj injust.

Informarea mai bună a consumatorilor

Noua directivă ar trebui de asemenea să abordeze problema informării insuficiente a consumatorilor, făcând o distincție clară între „suc” și „nectar”, în funcție de prezența zahărului în aceste produse.

Grupurile de consumatori precum diabeticii, copiii și persoanele cu probleme de greutate trebuie să știe exact cât zahăr conține o băutură. Eurodeputații sugerează ca soluție campaniile de informare pentru o mai bună înștiințare a consumatorilor asupra diferențelor dintre sucuri (care nu conțin zahăr adăugat) și nectaruri (care sunt produse din concentrat de suc și pot conține zahar adăugat sau îndulcitor).

Acesta este doar unul dintre raporturile pregătite de comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară pentru a îmbunătăți protecția consumatorilor și siguranța alimentară în UE. Mai mult, deputații europeni vor să permită statelor membre interzicerea alimentelor provenite de la plante modificate genetic pe baza unor motive legate de siguranța mediului înconjurător. Ei au cerut de asemenea etichetarea alimentelor provenite de la animale clonate și au cerut un control mai strict asupra folosirii antibioticelor la animale.