Certificatul digital al UE privind COVID: Comisia adoptă o perioadă de acceptare obligatorie de nouă luni pentru certificatele de vaccinare

Astăzi, 21 decembrie, Comisia a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE.

O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate, astfel cum a solicitat Consiliul European în cadrul ultimei sale reuniuni din 16 decembrie 2021. Noile norme vor garanta că restricțiile se bazează pe cele mai bune dovezi științifice disponibile, precum și pe criterii obiective. Coordonarea continuă, un element esențial pentru funcționarea pieței unice, va oferi claritate cetățenilor UE în exercitarea dreptului la liberă circulație.

Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes a Uniunii. Certificatul continuă să faciliteze călătoriile în condiții de siguranță la nivelul Uniunii Europene în această perioadă de pandemie. Până în prezent, în UE au fost emise 807 milioane de certificate. Certificatul digital al UE privind COVID a stabilit un standard la nivel mondial: până în prezent, 60 de țări și teritorii de pe cinci continente s-au alăturat sistemului.

Noile norme privind călătoriile în interiorul UE armonizează diferitele norme existente la nivelul statelor membre. Această perioadă de valabilitate ține seama de orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va fi valabil pentru o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel.

Noile norme privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor. Atunci când introduc norme diferite de utilizare a certificatelor la nivel național, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi norme pentru a oferi siguranță călătorilor și pentru a reduce perturbările.

În plus, astăzi, Comisia a adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferența între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.

Dozele de rapel se înregistrează după cum urmează:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze.
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane vindecate.

Declarațiile membrilor colegiului:

Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „O perioadă de valabilitate armonizată pentru certificatul digital al UE privind COVID este o necesitate pentru libera circulație în condiții de siguranță și pentru coordonarea la nivelul UE. Forța și succesul acestui instrument de neprețuit pentru cetățeni și întreprinderi rezidă în utilizarea sa coerentă la nivelul întregii Uniuni. Acum trebuie să ne asigurăm că toate campaniile de administrare a dozelor de rapel se desfășoară cât mai rapid posibil, că un număr cât mai mare de cetățeni sunt protejați de o doză suplimentară și că certificatele noastre rămân un instrument esențial pentru călătorii și pentru protecția sănătății publice.” 

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat: „Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes. Ar trebui să continuăm pe această cale și să ne adaptăm la circumstanțele în schimbare și la noile cunoștințe. Măsurile unilaterale din statele membre ne-ar readuce în situația de fragmentare și de incertitudini pe care am experimentat-o primăvara trecută. Perioada de acceptare de nouă luni pentru certificatele de vaccinare le va oferi cetățenilor și întreprinderilor siguranța de care au nevoie atunci când își planifică călătoriile cu încredere. Acum este la latitudinea statelor membre să se asigure că dozele de rapel vor fi administrate rapid pentru a ne proteja sănătatea și pentru a garanta siguranța călătoriilor.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Certificatul digital al UE privind COVID a devenit un standard la nivel mondial. Prin faptul că reflectă cele mai recente informații științifice privind dozele de rapel, certificatul rămâne un instrument esențial pentru combaterea diferitelor valuri ale pandemiei. Împreună cu producția și furnizarea pe scară largă de vaccinuri, certificatul va ajuta statele membre să accelereze administrarea dozelor de rapel – o necesitate pentru protecția sănătății publice, menținând, în același timp, libera circulație a cetățenilor noștri.”

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut