Comisia propune o derogare temporară pe termen scurt de la anumite norme ale politicii agricole pentru a crește producția de cereale

În urma unei solicitări din partea statelor membre ale UE, Comisia propune astăzi, 22 iulie, o derogare temporară pe termen scurt de la normele privind rotația culturilor și menținerea elementelor neproductive pe terenurile arabile. 

Impactul acestei măsuri va depinde de alegerea făcută de statele membre și de fermieri, dar ea va maximiza capacitatea de producție a UE pentru cerealele destinate produselor alimentare. Se estimează că 1,5 milioane de hectare vor fi repuse în producție în comparație cu situația actuală. Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creșterea securității alimentare la nivel mondial.

Propunerea Comisiei va fi transmisă statelor membre ale UE înainte de a fi adoptată în mod oficial.

Sistemul alimentar mondial se confruntă cu riscuri și incertitudini grave care decurg în special din războiul din Ucraina, unde, în viitorul apropiat, pot apărea și probleme de securitate alimentară.

Având în vedere importanța acestor standarde GAEC (bune condiții agricole și de mediu) pentru obiectivele de conservare a potențialului solului și de îmbunătățire a biodiversității agricole, ca parte a sustenabilității pe termen lung a sectorului, precum și de menținere a potențialului de producție alimentară, derogarea este temporară, fiind limitată la anul de cerere 2023 și la ceea ce este strict necesar pentru a răspunde preocupărilor legate de securitatea alimentară mondială generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, excluzând așadar plantarea de culturi care sunt utilizate în mod obișnuit pentru hrănirea animalelor (porumb și soia).

Propunerea Comisiei este rezultatul unei puneri în balanță atente a disponibilității și accesibilității alimentelor la nivel mondial, pe de o parte, și a protecției biodiversității și a calității solului, pe de altă parte. Comisia își menține angajamentul deplin față de obiectivele Pactului verde. Propunerea prevede că statele membre care utilizează derogările trebuie să promoveze programele ecologice și măsurile de agromediu prevăzute în planurile lor strategice PAC. Sustenabilitatea pe termen lung a sistemului nostru alimentar este fundamentală pentru securitatea alimentară.

Chiar dacă ne aflăm într-o situație extraordinară în ceea ce privește securitatea alimentară, trebuie să continuăm tranziția către un sector agricol rezilient și durabil, în conformitate cu Strategia „De la fermă la consumator” și cu Strategia în domeniul biodiversității, precum și cu Legea privind refacerea naturii.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut