Deşeurile electronice şi electrice din Europa sunt în creştere

Deşeurile electronice şi electrice din Europa sunt în creştere ( 2.07.2010 15:24) Deşeurile electronice şi electrice din Europa sunt în creştere

Telefoane mobile, calculatoare, televizoare - unde le ducem atunci când nu mai avem nevoie de ele? În cel mai rău caz, ele vor fi demontate manual de copiii din ţările în curs de dezvoltare, ceea ce îi poate expune la substanţe chimice potenţial letale. Noua legislaţie urmăreşte consolidarea normelor existente privind colectarea deşeurilor pentru ca 85% din acestea să fie recuperate în decurs de 6 ani. Eurodeputaţii din Comisia PE pentru mediu au sprijinit propunerile pe 22 iunie.

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice reprezintă fluxul de deşeuri care creşte cel mai rapid în UE - în prezent 8,3 - 9,1 milioane de tone - prin urmare ne confruntăm cu o serie de provocări:

Efectele în materie de mediu şi de sănătate în cazul în care aceste aparate nu sunt tratate şi eliminate în mod corespunzător

Creşterea cantităţii de deşeuri

Risipa de materii prime

„Pierdem multe materii prime pentru că o mulţime de deşeuri electronice sunt transportate în mod ilegal din Europa. De exemplu, un milion de telefoane mobile conţin: 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg paladiu şi 9 tone de cupru", a declarat Karl-Heinz Florenz (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Germania), care a întocmit raportul.

Conform rapoartelor naţionale oficiale, doar 33% din deşeurile electronice fac obiectul unei declaraţii oficiale, sunt colectate şi tratate în conformitate cu dispoziţiile directivei.

Obiective ambiţioase

Obiectivul actual de colectare este de 4 kg pe an pe cap locuitor şi, într-adevăr, unele state membre au realizat cote mult mai ridicate.

„Am propus o colectare de 85% din deşeurile electronice care apar în statele membre, ceea ce este un obiectiv provocator, însă realist şi important", a declarat domnul Florenz.

Acest obiectiv va fi atins în 2016. În acelaşi timp, un obiectiv intermediar va fi setat care va permite, de asemenea, o ameliorare progresivă în direcţia ambiţiosului obiectiv de colectare aplicabil începând din 2016.

„O altă schimbare relevantă va fi stabilirea unor standarde la nivel european pentru colectarea, tratarea şi reciclarea deşeurilor din echipamente electronice şi electrice", a continuat domnul Florenz.

Transportul ilegal

Karl-Heinz Florenz a vorbit despre situaţia actuală: „în acest moment o sumă foarte mare de deşeuri este transportată în mod ilegal din Europa. Fiecare stat membru, mai precis ofiţerii vamali, trebuie să dovedească faptul că produsul exportat nu funcţionează şi, prin urmare, nu poate fi livrat".

„Vom transfera sarcina: acum aceasta va cădea pe seama exportatorului. Pe de altă parte, am stabilit criterii clare pentru a distinge între deşeuri şi produse utilizate dar care încă funcţionează. Acest lucru va fi de folos serviciilor vamale", a încheiat dânsul.

Responsabilitatea consumatorului

Domnul Florenz este de părere că „ acum consumatorii vor putea returna aparatele foarte mici, precum telefoane mobile sau aparate de ras la orice magazin de vânzare cu amănuntul, fără a fi obligaţi să cumpere un produs nou. Aceste produse mici ajung de multe ori în coşul de gunoi, deoarece consumatorii nu sunt dispuşi să meargă la un punct de colectare doar pentru un MP3 player ".