DiscoverEU le oferă în această toamnă tinerilor 35 000 de bilete de tren

Astăzi, 11 octombrie, Comisia a lansat runda de înscrieri DiscoverEU (35 000 de tineri vor primi un permis de călătorie de cale ferată pentru a explora Europa). În total, până în prezent, peste 6400 de tineri români au câștigat un astfel de permis!

Te poți înscrie accesând acest link.

Înscrierile sunt deschise pentru candidații din țările participante la programul Erasmus+, începând de astăzi de la prânz și până pe 25 octombrie la prânz. Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară. Candidații care au completat cu succes quizul de selecție, născuți în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2004, vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Anul 2022 este Anul european al tineretului, iar acesta este un moment esențial în istoria europeană. Trebuie să ne concentrăm atenția asupra generațiilor tinere, să le oferim posibilitatea de a-și lărgi orizonturile, pentru ca tinerii să poată construi o lume mai conectată și mai tolerantă. Acesta este obiectivul urmărit de DiscoverEU. Călătorind, tinerii pot și să exploreze diversitatea Europei, dar și să găsească atât de multe similitudini.”

Odată cu Anul european al tineretului 2022, a fost majorat numărul de permise de călătorie. Anul acesta sunt puse la dispoziție în total 70 000 de permise. DiscoverEU face acum parte din Erasmus+, ceea ce face să fie eligibili și participanți din Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.  

Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.

În cadrul Anului european al tineretului, Comisia a lansat inițiativa emblematică „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022”. Din acest motiv a fost lansat, la 25 mai 2022, Itinerariul cultural DiscoverEU, care combină destinații și sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, operele de artă, teatrul, moda, designul și altele. Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele europene ale culturii, destinații adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care dețin mărca patrimoniului european. Ei se pot totodată opri în orașe cărora li s-a acordat premiul Access City Award. Acestea sunt orașe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități.

Agențiile naționale Erasmus+ îi sprijină pe tineri prin organizarea unor reuniuni înainte de plecare care îi pregătesc pentru călătorie. Prin intermediul acestor reuniuni, DiscoverEU urmărește să promoveze, printre altele, discuțiile privind sustenabilitatea, cultura și identitatea europeană. De asemenea, ca parte din Anul european al tineretului, agențiile organizează întâlnirile DiscoverEU, o inițiativă lansată în vara anului 2022, cuprinzând un program cultural extrem de interesant cu o durată între una și trei zile, desfășurat în toate țările Erasmus+. Până acum au avut loc 49 dintre aceste întâlniri, iar reuniunile vor continua în anii următori.

Incluziunea socială fiind una dintre prioritățile de vârf ale programului Erasmus+, participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate pot fi însoțiți în călătorie. Pe lângă costurile de deplasare, se oferă, de asemenea, ajutor individual suplimentar. Anul acesta, agențiile naționale Erasmus+ lansează de asemenea Acțiunea de incluziune DiscoverEU, care permite organizațiilor ce lucrează cu tinerii cu mai puține oportunități să își depună candidatura pentru obținerea unui grant.

Comisia încurajează transportul feroviar sustenabil. Sunt disponibile regimuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din departamentele și teritoriile de peste mări, din regiunile îndepărtate și din insule.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut