Europa trebuie să insiste pentru o Africă sănătoasă

Europa trebuie să insiste pentru o Africă sănătoasă (16.07.2010 12:16) Europa trebuie să insiste pentru o Africă sănătoasă

Cupa Mondială s-a încheiat, iar Africa se întoarce la viaţa de zi cu zi. Speranţa de viaţă pe acest continent este cu 30-40 de ani mai mică decât în Europa, iar cauzele sunt multiple: guvernarea defectuoasă, criza financiară, catastrofele naturale cauzate de schimbările climatice, sărăcia extremă, războaiele şi lăcomia. În ciuda crizei economice, deputaţii europeni insistă că ajutorul pentru dezvoltare este esenţial.

„Nu este vorba de ideologie, ci de salvarea unor vieţi omeneşti“, a spus socialista belgiană Véronique De Keyser pe 13 iulie la comisia pentru dezvoltare, în cadrul unei discuţii privind raportul său referitor la sistemele de sănătate din Africa Subsahariană şi sănătatea mondială.

Criza financiară „nu încurajează ţările europene să îşi respecte promisiunile de a oferi 0,7% din PNB ca ajutor pentru dezvoltare până în 2010“, arată raportul parlamentar.

 

Sănătatea nu este o prioritate

 

În Africa, sănătatea nu este o prioritate, primind numai jumătate din bugetul alocat pentru educaţie. O problemă este şi finanţarea specifică pentru anumite boli, în momentul de faţă banii folosiţi pentru tratarea bolnavilor de SIDA, tuberculoză şi malarie fiind luaţi din bugetul alocat sănătăţii de bază.

 

Doamna De Keyser, care a lucrat în Africa, a spus să spitalele sunt de multe ori prea departe de oamenii care au nevoie de ele. Anna Záborská (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Slovacia) a adăugat că UE ar trebui să finanţeze programe de pregătire, iar liberalul luxemburghez Charles Goerens a sugerat eliberarea de vize temporare pentru angajaţii africani din domeniul sănătăţii, care ar putea profita de acestea pentru a căpăta experienţă. Dumnealui a mai arătat şi că unii doctori părăsesc ţara de origine pentru un salariu mai bun.

 

Eşec în realizarea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului

 

În iunie, Parlamentul European a criticat în plen eşecul privind realizarea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului în domeniul sănătăţii, în special pentru mortalitatea maternă. Raportul redactat de socialistul britanic Michael Cashman arată că UE a plătit cu 20 de milioane de euro mai puţin faţă de suma cu care se angajase.

 

Conservatorul britanic Nirj Deva a spus că în ţara sa de origine, Sri Lanka, rata mortalităţii a scăzut la nivelul standardelor din Vest după introducerea unor măsuri pentru servicii gratuite de sănătate şi prevenire a bolilor. Dumnealui a arătat că speranţa de viaţă a crescut cu 30 de ani între 1948 şi 2010.

 

Raportul parlamentar referitor la sistemele de sănătate din Africa Subsahariană şi sănătatea mondială va fi votat în comisie la sfârşitul lunii august şi este programat pentru sesiune în octombrie.