Incendii forestiere: UE dublează flota rescEU de stingere a incendiilor pentru vara anului 2023

Incendii forestiere: UE dublează flota rescEU de stingere a incendiilor pentru vara anului 2023.

Ca urmare a discursului președintei von der Leyen privind starea Uniunii din septembrie anul trecut, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat ieri, 30 mai, dublarea flotei rescEU de combatere aeriană a incendiilor forestiere pentru această vară, în cadrul evenimentului organizat pentru a marca 10 ani de activitate a Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență.

Flota rescEU de stingere a incendiilor pentru 2023 

  • Rezerva rescEU de combatere aeriană a incendiilor forestiere include 24 de avioane și 4 elicoptere din 10 state membre:
    • două avioane pentru stingerea incendiilor de mărime medie din Croația
    • două avioane ușoare din Cipru
    • două elicoptere din Cehia
    • două avioane pentru stingerea incendiilor de mărime medie și un elicopter din Franța
    • două avioane ușoare din Germania
    • două avioane pentru stingerea incendiilor de mărime medie, două avioane ușoare și un elicopter din Grecia
    • două avioane pentru stingerea incendiilor de mărime medie și două avioane ușoare din Italia
    • două avioane ușoare din Portugalia
    • două avioane pentru stingerea incendiilor de mărime medie din Spania
    • patru avioane ușoare din Suedia.
  • În plus, Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia vor trimite aproximativ 450 de pompieri care vor fi prepoziționați în Franța, Grecia și Portugalia.

Măsuri preventive și de monitorizare

În urma apelurilor din partea miniștrilor UE și a Parlamentului European, în 2022 Comisia a elaborat, de asemenea, un plan de acțiune pentru prevenirea incendiilor de pădure. Acest plan de acțiune este structurat în jurul a trei obiective: 1) îmbunătățirea capacității administrative 2) îmbunătățirea cunoștințelor 3) creșterea investițiilor în acțiuni de prevenire a incendiilor de pădure.

Ca parte a planului de acțiune în materie de prevenire, UE lansează astăzi o nouă metodologie de evaluare inter pares a incendiilor de pădure. Acest nou instrument ajută țările să își evalueze capacitatea de a preveni incendiile forestiere și de a se pregăti pentru combaterea lor și sprijină schimbul de bune practici între țările europene, în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

În plus, este în curs de înființare o echipă de sprijin pentru Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, pentru a permite monitorizarea și analiza în timp aproape real a situației incendiilor forestiere de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie.

Context

Acțiunile de prevenire, pregătire și răspuns în materie de incendii forestiere sunt interdependente, fiind concepute pentru a salva vieți și mijloace de subzistență și pentru a proteja mediul. Este decisiv să dispunem de experți experimentați în materie de incendii forestiere, de pompieri bine pregătiți, de e tehnologii ale informației și de mijloace de răspuns suficiente.

UE asigură o abordare coordonată în ceea ce privește prevenirea, pregătirea și răspunsul în materie de incendii forestiere atunci când acestea depășesc capacitățile naționale de răspuns. Dacă amploarea unui astfel de incendiu depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Odată activat, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE coordonează și finanțează asistența pusă la dispoziție de statele membre ale UE și de alte nouă țări participante prin oferte spontane. În plus, UE a creat Rezerva europeană de protecție civilă pentru a dispune de un număr critic de capacități de protecție civilă ușor accesibile, care să permită un răspuns colectiv mai puternic și mai coerent. În cazul în care situația de urgență necesită asistență suplimentară pentru salvarea de vieți omenești, rezerva rescEU de stingere a incendiilor intervine pentru a oferi capacități suplimentare de combatere a dezastrelor din Europa. De asemenea, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență monitorizează evoluția incendiilor forestiere cu sprijinul sistemelor de alertă timpurie, cum ar fi Sistemul european de informare privind incendiile forestiere. În același timp, serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit pentru situații de urgență completează operațiunile cu informații detaliate din spațiu.  

 

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut