O nouă eră în istoria Uniunii Europene

Un eveniment major ce a apropiat țările europene a fost destrămarea socialismului în cadrul continentul european. Astfel, s-a ivit oportunitatea de a extinde și dezvolta spațiul Uniunii Europene. În ultimul deceniu din secolul XX au fost încheiate două tratate semnificative pentru UE, Tratatul de la Maastricht (1992), prin care este introdus conceptul de Piața Unică și cele patru libertăți fundamentale (libera circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și a capitalului), precum și Tratatul de la Amsterdam (1997). Mai mult, extinderea Uniunii s-a petrecut printr-un nou val de membri în anul 1995, respectiv Austria, Finlanda și Suedia.

Moneda euro a început să fie adoptată din 2002, iar treptat, cât mai multe state membre ale UE au înlocuit monedele naționale cu moneda euro. În urma evenimentului catastrofal din SUA de pe data de 11 septembrie 2001, țările UE încep să fie și mai unite pentru a lupta împotriva terorismului. Cel mai mare val de extindere a blocului european din 2004 a adus 10 membri noi: Ungaria, Cipru, Estonia, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Malta, Slovacia și Slovenia, iar în 2007 România și Bulgaria au aderat la UE. În anul 2009 a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, care a instituit poziții de egalitate pentru Parlamentul European și pentru Consiliu.

Criza economică care s-a declanșat în 2008 a lovit comunitatea europeană din plin, iar UE a făcut eforturi magistrale pentru a ajuta financiar câteva țări. Prin urmare, UE a înființat „Uniunea Bancară” pentru a evita un eveniment asemănător în viitor. În anul 2012, Uniunii Europene i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace datorită rolului pe care l-a jucat în transformarea continentului dintr-unul caracterizat de război, într-un continent al păcii. În agenda Uniunii, un obiectiv important a devenit reducerea de emisii de carbon în lupta împotriva încălzirii globale. În 2014, Uniunea Europeană s-a confruntat cu noi probleme. Anexarea Crimeei de către Federația Rusă a produs frică în rândul populației, forțându-i pe oameni să își părăsească casele și să se refugieze în statele membre ale Uniunii. Ca urmare, o nouă politică de securitate a fost adoptată de către Comunitate, care s-a confruntat cu o nouă provocare în ceea ce privește sprijinul oferit refugiaților.

În prezent, Uniunea Europeană are 27 de membri, iar președinția rotativă a Consiliului o deține de 6 luni Portugalia. Noua provocare globală cu care se confruntă toate statele este pandemia de COVID-19, care a scos la iveală inechitățile societății actuale și problemele sistemului de sănătate mondial. Uniunea Europeană a contribuit cu sume uriașe pentru dezvoltarea și implementarea de diagnostice, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului.

Comisia Europeană prezintă propunerea sa pentru un plan major de redresare pentru Europa, care să contribuie la repararea daunelor economice și sociale aduse de pandemie și să pregătească un viitor mai bun pentru generația următoare. Planul include o propunere pentru un nou instrument de recuperare de 750 miliarde EUR, numit Next Generation UE, încorporat într-un buget consolidat pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, care înglobează 1,85 trilioane EUR, fonduri necesare pentru a ajuta la redresarea economiei.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut