Pactul verde european: Comisia adoptă planul pentru reducerea poluării

Comisia Europeană a adoptat Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului”, fiind un rezultat al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, relatează un comunicat al Comisiei.

Planul propune o viziune optimistă pentru anul 2050: o lume în care poluarea nu va mai fi principala cauză de mediu care determină multiple boli psihice și fizice și decese premature, mai ales în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al vârstnicilor, și în care ecosistemele naturale vor fi în siguranță. Pactului verde european conturează acțiunile necesare pentru a atinge acest obiectiv, dintre care cea mai importantă este interconectarea tuturor politicilor relevante ale UE în materie de combatere și prevenire a poluării. De asemenea, este dorită revizuirea unor acte legislative pentru a identifica lacunele rămase în legislația UE și situațiile în care este nevoie de o mai bună punere în aplicare pentru a îndeplini aceste obligații juridice.

„Ambiția Pactului verde este aceea de a construi o planetă sănătoasă pentru toată lumea. Dacă vrem un mediu fără substanțe toxice, atât pentru oameni, cât și pentru planetă, se impune să acționăm acum. Acest plan ne va servi drept ghid pentru a realiza această ambiție. Noile tehnologii ecologice, pe care le avem deja la dispoziție, pot contribui la reducerea poluării și la crearea de noi oportunități de afaceri. Demersurile întreprinse de Europa pentru a reconstrui o economie mai curată, mai echitabilă și mai durabilă trebuie să contribuie, la rândul lor, la realizarea ambiției de reducere la zero a poluării”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european.

În același timp, planul este legat de obiectivele UE privind neutralitatea climatică, sănătatea, biodiversitatea și utilizarea eficientă a resurselor și se bazează pe inițiative din domeniul energiei, al industriei, al mobilității, al alimentelor, al economiei circulare și al agriculturii. 

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a adăugat: „Poluarea mediului are un efect negativ asupra sănătății noastre, mai ales asupra categoriilor celor mai vulnerabile și mai defavorizate din punct de vedere social, fiind, de asemenea, unul dintre principalii factori ai declinului biodiversității. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie ca UE să ocupe un loc fruntaș în lupta împotriva poluării la nivel mondial. Prin Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării, vom crea un mediu de viață sănătos pentru europeni, vom contribui la o redresare rezilientă și vom stimula tranziția către o economie curată, circulară și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei.”

Pentru a ajunge la această realizare în anul 2050, UE a stabilit un plan de acțiune cu obiective-cheie pentru 2030, cu scopul de a reduce poluarea comparativ cu situația actuală. Aceste obiective sunt:

  • îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică;
  • îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor, a deșeurilor de plastic din mediul marin (cu 50 %) și a microplasticelor deversate în mediul înconjurător (cu 30 %);
  • îmbunătățirea calității solului prin reducerea cu 50 % a pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice;
  • reducerea cu 25 % a ecosistemelor UE în care poluarea atmosferică amenință biodiversitatea;
  • reducerea cu 30 % a numărului de persoane cu afecțiuni cronice cauzate de zgomotul produs de transport;
  • reducerea semnificativă a cantității de deșeuri generate și cu 50 % a deșeurilor municipale reziduale.

În afară de aceste obiective-cheie, planul susține o serie de inițiative și acțiuni emblematice precum:

  • respectarea standardelor de calitate a aerului, a apei, inclusiv a apei din râurile și mările din UE, și a solului;
  • revizuirea actelor legislative ale UE în ceea ce privește deșeurile cu scopul de a promova economia verde și circulară, dar și pentru a restricționa exportul de produse și deșeuri care au efecte nocive și toxice în țările terțe;
  • crearea unui tablou de bord al performanței ecologice a regiunilor UE pentru a promova obiectivul de reducere la zero a poluării în toate regiunile;
  • lansarea laboratoarelor vii pentru soluții digitale ecologice și soluții inteligente de reducere la zero a poluării.

Cel mai mare eveniment anual privind politica de mediu, numit Săptămâna verde a UE, va avea loc în perioada 1-4 iunie. În cadrul acestuia, cetățenii din întreaga Uniune Europeană vor putea să dezbată problema reducerii poluării în cadrul conferinței principale de la Bruxelles, online și în cadrul a peste 600 de evenimente organizate în parteneriat.

Autor: Octavia Codreanu

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut