Protejarea jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor: Comisia solicită opinii cu privire la măsurile de combatere a abuzului de procedură

Astăzi, 4 octombrie, Comisia a lansat o consultare publică privind acțiunea UE împotriva abuzului de procedură care vizeazp jurnaliștii și apărătorii drepturilor (abuz denumit și „SLAPP”- acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice).

Consultarea va contribui la viitoarea inițiativă împotriva SLAPP, care urmează să fie prezentată de Comisie, astfel cum s-a anunțat în Planul de acțiune pentru democrația europeană.

Vicepreședinta Věra Jourová a declarat: „Daphne Caruana Galizia se confrunta cu 47 de acțiuni în justiție abuzive, cunoscute sub denumirea de SLAPP, la momentul asasinării sale.Jurnaliștii și apărătorii drepturilor ar trebui să fie gardienii democrațiilor noastre, nu hărțuiți din punct de vedere juridic pentru că le țin socoteala celor aflați la putere. Consultarea publică ne va ajuta să înțelegem ce trebuie să facem pentru a-i proteja.”

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a adăugat: „SLAPP reprezintă o amenințare la adresa valorilor democratice și a drepturilor fundamentale. SLAPPabuzează de sistemele juridice și judiciare pentru a cenzura, intimida și reduce la tăcere jurnaliștii și apărătorii drepturilor. Inițiativa Comisiei va aborda această amenințare și va contribui la asigurarea funcționării corespunzătoare a sistemului de control și echilibru al unei democrații sănătoase.”

Inițiativa anti-SLAPP face parte din Planul de acțiune pentru democrația europeană, care a remarcat că astfel de practici sunt din ce în ce mai utilizate în multe state membre, într-un mediu în care activitatea ostilă la adresa jurnaliștilor este în creștere. Cetățenii, jurnaliștii, statele membre, ONG-urile, societatea civilă, judecătorii, practicienii din domeniul juridic sunt invitați să își exprime opiniile.

Aveți aici acces la  consultarea publică, deschisă până la 10 ianuarie 2022. Recent, Comisia a adoptat o recomandare privind siguranța jurnaliștilor și își va continua acțiunile de protejare a libertății și pluralismului mass-mediei prin activitatea sa referitoare la o nouă lege europeană privind libertatea mass-mediei, astfel cum a anunțat președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2021.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut