„Salvați albinele și fermierii!”: Un milion de semnături în cadrul inițiativei cetățenești europene

„Salvați albinele și fermierii!”: Un milion de semnături în cadrul inițiativei cetățenești europene – un semnal pentru colegiuitorii UE să mențină nivelul de ambiție în materie de mediu

Ieri, 5 aprilie, Comisia a răspuns inițiativei cetățenești europene (ICE) „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos”.

Comisia salută inițiativa și recunoaște importanța ICE, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura și securitatea alimentară a Europei. În UE, una din trei specii de albine, fluturi și sirfide este în declin, în timp ce 80 % din speciile de culturi agricole și plante sălbatice cu flori depind de zoogamie. Jumătate din terenurile agricole din UE sunt deja expuse riscului de a se confrunta cu un deficit de polenizare. Amenințarea de dispariție a polenizatorilor este o amenințare la adresa securității alimentare și a vieții pe Pământ.

Succesul inițiativei cetățenești este un semn clar al sprijinului public larg pentru acțiuni în favoarea polenizatorilor, a biodiversității și a agriculturii durabile. În acest context, Comisia solicită Parlamentului European și Consiliului să ajungă la acorduri rapide și ambițioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea și refacerea polenizatorilor în Europa și la transpunerea în legislație a ambițiilor cetățenilor.

Acțiuni cuprinzătoare pentru sustenabilitatea sistemelor alimentare

Printre acțiunile Comisiei din cadrul Pactului verde european menite să asigure sustenabilitatea sistemelor alimentare se numără, în special: Strategia UE „De la fermă la consumator” și Strategia privind biodiversitateaRegulamentul privind refacerea naturii, Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelorInițiativa revizuită a UE privind polenizatoriiNoul pact pentru polenizatori, precum și noua politică agricolă comună a UE pentru perioada 2023-2027. Împreună, aceste propuneri și inițiative ale Comisiei reprezintă un răspuns cuprinzător la solicitările formulate în ICE.

Propunerea de Regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor stabilește o cale ambițioasă de reducere a riscului și a utilizării pesticidelor chimice în UE, inclusiv în agricultură. Comisia a propus să se reducă riscul pesticidelor chimice și utilizarea acestora în agricultura UE cu 50 % până în 2030. În cadrul unor parametri definiți pentru a asigura realizarea acestei reduceri globale la nivelul UE, statele membre vor stabili obiective naționale de reducere. Prin noile măsuri se va asigura faptul că toți fermierii și alți utilizatori profesioniști de pesticide practică gestionarea integrată a dăunătorilor, conform căreia, pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor sunt avute în vedere mai întâi metode alternative care respectă mediul, pesticidele chimice putând fi utilizate numai în ultimă instanță. În Cadrul mondial pentru biodiversitate, convenit în decembrie 2022 la Montreal, UE și statele sale membre s-au angajat, de asemenea, să reducă la jumătate riscul global prezentat de pesticide până în 2030.

Propunerea de Regulament privind refacerea naturii va contribui, de asemenea, la inversarea declinului populațiilor de polenizatori până în 2030 și la readucerea naturii pe terenurile agricole, inclusiv prin obiective specifice pentru refacerea ecosistemelor agricole. Propunerea de Regulament privind refacerea naturii combină un obiectiv general de refacere a naturii vizând refacerea pe termen lung a naturii în zonele terestre și maritime ale UE cu obiective obligatorii în materie de refacere a anumitor habitate și specii. Aceste măsuri ar trebui să acopere cel puțin 20 % din zonele terestre și maritime ale UE până în 2030 și, în cele din urmă, toate ecosistemele care trebuie refăcute până în 2050.

Împreună, aceste propuneri pot aduce schimbări reale în ceea ce privește conservarea polenizatorilor la nivelul UE.

 

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut