Sondaj Eurobarometru: 63 % dintre români simt că este responsabilitatea lor să acționeze pentru a limita schimbările climatice

Un Eurobarometru special referitor la percepția cu privire la echitatea tranziției verzi arată că 63 % dintre români (77 % media europeană) simt că este responsabilitatea lor să acționeze pentru a limita schimbările climatice.

Fișa de țară pentru România poate fi accesată aici.

Comisia a publicat recent un Eurobarometru special referitor la percepția cu privire la echitatea tranziției verzi, bazat pe un sondaj realizat în perioada mai-iunie 2022. Sondajul arată că majoritatea românilor 72 % (vs 88 % media UE) – sunt de acord că tranziția verde nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă, iar 63 % simt că este responsabilitatea lor să acționeze (77 % media UE).

Mai mult de jumătate dintre români (57 %) consideră că UE depune suficiente eforturi pentru a se asigura că tranziția verde este echitabilă, iar 52% afirmă același lucru cu privire la autoritățile publice regionale, municipale sau locale.

În ceea ce privește oportunitățile oferite de tranziția verde, cinci din zece respondenții români sunt de acord că politicile de combatere a schimbărilor climatice vor crea mai multe locuri de muncă noi decât vor elimina (vs 57 % media UE), iar 56 % consideră că aceste locuri de muncă vor fi de bună calitate (61 % media UE).

În ceea ce privește prețurile la energie, accesibilitatea prețurilor la energie, produse și servicii durabile reprezintă o preocupare majoră. 84 % dintre respondenții români (93 % media europeană) consideră că nivelul actual al prețurilor la energie reprezintă o problemă gravă.

Comisia a prezentat deja o serie de acțiuni pentru o tranziție verde echitabilă și va continua să plaseze cetățenii în centrul eforturilor politice. Pactul verde european urmărește să îmbunătățească bunăstarea și sănătatea cetățenilor și a generațiilor viitoare, iar principiile sale fundamentale sunt echitatea și solidaritatea. Sunt disponibile fonduri semnificative ale UE pentru a sprijini statele membre, de exemplu prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, alFondului social european Plus și al Mecanismului pentru o tranziție justă, precum și o serie de inițiative de politică menite să abordeze problema prețurilor ridicate la energie. Recomandarea Consiliului privind asigurarea unei tranziții echitabile către neutralitatea climatică le oferă orientări concrete statelor membre cu privire la adoptarea de măsuri care să abordeze aspectele sociale și de ocupare a forței de muncă.

Anul european al competențelor, 2023, propus de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, va oferi un nou impuls pentru a le oferi în continuare europenilor competențele necesare pentru tranziția verde. Dimensiunea socială a tranziției verzi va fi tema principală a Forumului european privind ocuparea forței de muncă și drepturile sociale din 16-17 noiembrie.

Raportul complet privind rezultatele sondajului Eurobarometru, precum și un infografic și fișe informative pentru fiecare țară, sunt disponibile online

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut