Starea Uniunii 2018

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene prezintă în fața Parlamentului European discursul său privind starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din cursul ultimului an și anunță prioritățile pentru anul  următor. Președintele prezintă, de asemenea, modul în care Comisia Europeană va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. Discursul este urmat de o dezbatere în plen, care lansează dialogul cu Parlamentul European și Consiliul în vederea elaborării programului de lucru al Comisiei pentru anul următor.

Înrădăcinat în Tratatul de la Lisabona, discursul privind starea Uniunii este prevăzut în Acordul-cadru din 2010 privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană. În acest acord se prevede și faptul că președintele Comisiei trimite președintelui Parlamentului European și Președinției Consiliului o scrisoare de intenție în care detaliază acțiunile pe care Comisia Europeană intenționează să le întreprindă, prin măsuri legislative și prin alte inițiative,
până la sfârșitul anului următor.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a prezentat cel de al patrulea discurs al său privind starea Uniunii la data de 12 septembrie 2018.

Toate materialele sunt disponibile la adresa http://ec.europa.eu/soteu2018.

Discursul din acest an se înscrie în perspectiva alegerilor europene din 2019 și a dezbaterii actuale cu privire la viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre.

Galerie foto