Statele membre ale UE-IRLANDA

Statele membre ale UE-IRLANDA (24.04.2009 15:14)

                                            

 

                                             Statele membre ale UE-IRLANDA

 

De la aderarea la Uniunea Europeană, în 1973, Irlanda (Éire) s-a transformat dintr-o ţară preponderent agricolă, într-o economie modernă, avansată din punct de vedere tehnologic, supranumită „tigrul celtic”.

În interiorul ţării, relieful este caracterizat de câmpii cu destinaţie agricolă, întrerupte pe alocuri de dealuri joase, mlaştini şi lacuri. Zona de coastă din vest este dominată de munţi cu înălţimi de până la 1000 de metri. Circa o treime din populaţia ţării locuieşte în Dublin.

Camera Inferioară a Parlamentului, Dáil, are 166 de membri, în timp ce Camera Superioară, Seanad, are 60 de membri. Alegerile parlamentare se organizează o dată la cinci ani. Preşedintele, ales cu un mandat de şapte ani, are în principal funcţii onorifice.

Deşi Irlanda a avut o istorie zbuciumată, poporul său a fost dintotdeauna asociat cu dragostea de muzică şi povestiri. Deseori numită ţara sfinţilor şi a învăţaţilor, Irlanda a dat lumii numeroşi scriitori celebri de limba engleză, precum Yeats, Joyce, Beckett, Wilde şi Shaw. Din Irlanda provin şi câteva formaţii rock şi interpreţi renumiţi la nivel mondial, printre care U2, The Corrs şi Sinéad O’Connor.

În bucătăria tradiţională irlandeză regăsim în special mâncăruri simple din carne şi legume fierte (cartofi, morcovi, napi şi păstârnac).