Statele membre ale UE - LETONIA

Statele membre ale UE - LETONIA ( 8.05.2009 15:22)

                                      

 

 

                                           Statele membre ale UE - LETONIA

 

Anul aderării la UE: 2004 Sistem politic: republică Capitala: Riga Suprafaţa totală: 65 000 km² Populaţia: 2,3 milioane Moneda: lats leton Ascultaţi limba oficială a UE vorbită în această ţară: letonă

 

Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Situată pe ţărmul Mării Baltice, este o ţară cu altitudini joase, acoperită pe arii extinse de păduri care oferă materia primă pentru industria construcţiilor şi a hârtiei. Mediul înconjurător abundă în floră şi faună sălbatică. Economia Letoniei produce bunuri de larg consum, textile, unelte şi utilaje. Ţara reprezintă o atracţie pentru turiştii din întreaga Europă.

Populaţia este în proporţie de 59% de origine letonă şi de 29% de origine rusă. Peste o treime din cetăţenii acestui stat locuiesc în Riga. Fondată în 1201, capitala letonă este cel mai mare oraş din cele trei state baltice, având circa 730 000 de locuitori. Statuia Libertăţii din Riga măsoară 43 de metri şi este unul dintre cele mai înalte monumente din Europa.

Parlamentul unicameral leton (Saeima) are 100 de membri, aleşi prin vot popular direct pentru un mandat de patru ani. Preşedintele este ales de către Parlament, o dată la patru ani.

Printre personalităţile letone se numără pictorul expresionist Mark Rothko şi compozitorul contemporan Peteris Vasks.

Bucătăria letonă se distinge prin specialităţi precum speķa pīrādziņi (plăcintă cu slănină) sau supa rece cu smântână.