Statele membre ale UE- POLONIA

Statele membre ale UE- POLONIA (12.06.2009 15:34)

                                             

 

                                             Statele membre ale UE- POLONIA

 

Anul aderării la UE: 2004 Sistem politic: republică Capitala: Varşovia Suprafaţa totală: 312 679 km² Populaţia: 38,1 milioane Moneda: zlot polonez Ascultaţi limba oficială a UE vorbită în această ţară: polonez

 

Nordul Poloniei, care se întinde până la Marea Baltică, are un relief în cea mai mare parte plan, în timp ce graniţa de sud este formată de lanţul carpatic (inclusiv Munţii Tatra). Regiunea Mazuria este zona lacustră cea mai întinsă şi mai vizitată din Polonia.

Statul polonez are o vechime de peste 1000 de ani. În secolul al XVI-lea, Polonia era una dintre marile puteri ale Europei. Odată cu victoria obţinută în bătălia de la Viena (1683), regele Ioan III Sobieski al Poloniei a salvat oraşul de sub asediul otoman, eliminând ameninţarea unei posibile ocupări a Europei de vest.

Resursele subsolului sunt bogate, permiţând exploatarea de fier, zinc, cupru şi sare brută. Salina Wieliczka, construită în secolul al XIII-lea, cuprinde un adevărat oraş subteran, având inclusiv un sanatoriu, spaţii culturale, capele şi o cafenea. Tot oraşul, de la scări până la candelabre, este construit din sare.

Constituţia actuală a Poloniei datează din 1997. Preşedintele este ales prin vot popular direct, pe o perioadă de cinci ani. Cei 460 de membri ai Camerei Inferioare a Parlamentului (Sejm), la fel ca şi cei 100 de membri ai Senatului, sunt aleşi direct printr-un sistem de reprezentare proporţională, pentru un mandat de patru ani.

Preparatele tradiţionale poloneze sunt supa de sfeclă roşie, un tip de sarmale (foi de varză umplute cu carne şi orez) şi pierogi (găluşte umplute, de exemplu, cu varză şi ciuperci).

Printre personalităţile Poloniei se numără astonomul Copernic, compozitorul Chopin, omul de ştiinţă Maria Curie-Sklodowska, regizorii Roman Polanski şi Krzysztof Kieslowski, precum şi Papa Ioan Paul al II-lea.