Statele membre ale UE - REGATUL UNIT

Statele membre ale UE - REGATUL UNIT (26.06.2009 10:53)

 

 

                                              Statele membre ale UE- REGATUL UNIT

 

Anul aderării la UE: 1973 Sistem politic: monarhie constituţională Capitala: Londra Suprafaţa totală: 244 820 km² Populaţia: 61,7 milioane Moneda: liră sterlină Limba oficială în cadrul UE- Engleza

 

Regatul Unit cuprinde Anglia, Ţara Galilor, Scoţia (acestea formând Marea Britanie) şi Irlanda de Nord. Relieful ţării este variat, incluzând stânci de-a lungul coastelor, munţi, câmpii şi numeroase insule în largul Scoţiei. Cel mai înalt munte este Ben Nevis, din Scoţia, cu o altitudine de 1.344m.

Regatul Unit este monarhie constituţională şi democraţie parlamentară. Principala cameră a Parlamentului este cea Inferioară (Camera Comunelor). Aceasta are 646 de membri, aleşi prin sufragiu universal. Camera Superioară (a Lorzilor) poate avea până la 700 de membri - lorzi pe viaţă, lorzi cu calitatea de membru moştenită şi episcopi. Parlamentul scoţian, cu sediul în Edinburgh, deţine puterea în numeroase domenii, în timp ce Adunarea Naţională a Ţării Galilor are prerogative limitate, dar poate elabora legi în anumite sectoare.

Populaţia este formată din englezi (80%), scoţieni (aproape 10%), galezi şi nord-irlandezi. Ţara are, de asemenea, numeroase comunităţi imigrante - în special din fostele colonii din Indiile de Vest, India, Pakistan, Bangladesh şi Africa.

Economia Regatului Unit este una dintre cele mai puternice din UE. Bazată din ce în ce mai mult pe servicii, aceasta păstrează o capacitate industrială considerabilă, cu precădere în sectorul tehnologiilor de vârf. Londra este unul dintre centrele internaţionale ale serviciilor financiare.

Locul de naştere al revoluţiei industriale, Regatul Unit este reprezentat în lumea ştiinţifică de nume ilustre precum Isaac Newton sau Charles Darwin. Părintele economiei moderne, Adam Smith, este scoţian. Literatura engleză a dat lumii opere nenumărate, care poartă semnătura unor poeţi, dramaturgi, eseişti şi romancieri celebri, pornind de la Geoffrey Chauser, Shakespeare şi contemporanii săi, şi continuând până la scriitori moderni precum J.K Rowling şi Doris Lessing, câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură.

Din punct vedere culinar, insulele Regatului Unit au multe tentaţii pentru vizitatori. Puteţi încerca de exemplu „Arbroath smokies” (egrefin afumat) din Scoţia, sau micul dejun nord-irlandez „Ulster fry” (şuncă prăjită, ouă, cârnaţi, turte cu bicarbonat de sodiu şi pâine din cartofi). Una dintre specialităţile din Ţara Galilor este „laverbread” - turtiţe prăjite, făcute din alge marine şi fulgi de ovăz, care se servesc cu ouă, şuncă şi moluşte comestibile. Specialitatea „Lancashire”, tradiţională în nordul Angliei, se prepară din carne de miel sau de vită, cartofi şi ceapă.