Statele membre ale UE-SUEDIA

Statele membre ale UE-SUEDIA (21.08.2009 11:17)

 

 

                                                        Statele membre ale UE-SUEDIA

 

Anul aderării la UE: 1995 Sistem politic: monarhie constituţională Capitala: Stockholm Suprafaţa totală: 449 964 km² Populaţia: 9,2 milioane Moneda: coroană suedeză Ascultaţi limba oficială a UE vorbită în această ţară: suedeză

 

Populaţia Suediei o depăşeşte pe cea a oricărei alte ţări nordice. Separată de Norvegia printr-un lanţ muntos, în partea de vest, Suedia împarte cu Finlanda Golful Botnic, din nordul Mării Baltice.

Destinaţia terenurilor din sudul ţării este predominant agricolă, în timp ce la latitudini mai mari, creşte ponderea suprafeţelor împădurite. Densitatea populaţiei este mai mare în sud, cu precădere pe valea Lacului Mälaren şi în regiunea Öresund.

Riksdag a devenit, în 1971, parlament unicameral. Cei 349 de membri sunt aleşi printr-un sistem de reprezentare proporţională, pentru un mandat de patru ani.

Minoritatea saamă din Suedia numără cel puţin 17 000 de persoane, formând o comunitate ale cărei venituri provin în principal din creşterea renilor. De asemenea, ţara are o mică minoritate de finlandezi.

Suedia exportă autovehicule, utilaje, oţel, dispozitive electronice, echipamente de comunicaţie şi produse din hârtie.

Din punct de vedere artistic, contribuţia suedezilor se distinge prin pionieratul în domeniul cinematografiei, realizat de către Mauritz Stiller şi Victor Sjöström. Ulterior, regizori ca Ingmar Bergman şi actriţe precum Greta Garbo, Ingrid Bergman şi Anita Ekberg au făcut carieră în străinătate. Muzica suedeză este sinonimã, pentru mulţi dintre noi, cu grupul pop al anilor 1970, ABBA.

Bucătăria tradiţională este renumită pentru Smorgåsbord (bufetul suedez), heringul din Marea Baltică, supa de mazăre şi clătite.