Știați că…Uniunea Europeană este laureată a premiului Nobel?

Uniunea Europeană are la activ o distincție deosebită, devenind în anul 2012 laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Comitetul norvegian a acordat blocului european acest premiu ca urmare a eforturilor sale direcționate către pace, reconciliere, democrație și drepturile omului pe teritoriul său. 

Președintele Parlamentului European aflat în funcție în acea perioadă a declarat faptul că „acest premiu este dedicat tuturor cetățenilor europeni”, adăugând că Uniunea Europeană a reușit să devină „un magnet al stabilității, prosperității și democrației”, în ciuda dificultăților economice pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului.

Mai mult decât atât, membrii comitetului norvegian au subliniat, în cadrul decernării premiului, reușita blocului comunitar de a transforma continentul european dintr-un continent al războiului, într-unul al păcii.

Blocul european a luat ulterior decizia de a dubla câștigul bănesc provenit din obținerea distincției, redirecționând suma către copiii cărora le este limitat accesul la creșterea și dezvoltarea într-un mediu pacifist. Totodată, reprezentanții UE au declarat faptul că blocul european va continua să se angajeze în susținerea educației și dezvoltării copiilor proveniți din medii defavorizate.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut