UE deschide calea pentru certificatul digital COVID al UE

Președinții celor trei instituții ale UE, Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană au participat la ceremonia oficială de semnare a Regulamentului privind certificatul digital COVID al UE, marcând sfârșitul procesului legislativ. Cu această ocazie, președinții David Sassoli și Ursula von der Leyen și prim-ministrul António Costa au spus:

„Certificatul digital COVID al UE este un simbol al ceea ce reprezintă Europa. A unei Europe care nu se clatină atunci când este pusă la încercare. O Europă care unește și crește când se confruntă cu provocări. Uniunea noastră a arătat din nou că lucrăm cel mai bine atunci când lucrăm împreună. Regulamentul certificatului digital COVID al UE a fost convenit între instituțiile noastre într-un timp record de 62 de zile. În timp ce am lucrat prin procesul legislativ, am construit, de asemenea, coloana vertebrală tehnică a sistemului, portalul UE, care este în vigoare de la 1 iunie.

Putem fi mândri de această mare realizare. Europa pe care o cunoaștem cu toții și pe care o vrem cu toții înapoi este o Europă fără bariere. Certificatul UE va permite din nou cetățenilor să se bucure de cele mai tangibile și prețuite drepturi ale UE – dreptul la libera circulație. Semnat în lege astăzi, ne va permite să călătorim mai sigur în această vară. Astăzi reafirmăm împreună că predomină o Europă deschisă. ”

Certificat digital COVID al UE

Scopul certificatului digital COVID al UE este de a facilita circulația sigură și liberă în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Toți europenii au dreptul la libera circulație, de asemenea fără certificat, dar certificatul va facilita călătoria, exceptând călătorii restricționați cu carantină.

Certificatul COVID digital al UE va fi accesibil tuturor și va:

  • acoperI vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19;
  • fi gratuit și disponibil în toate limbile UE;
  • fi disponibil într-un format digital și pe hârtie;
  • fi sigur și va include un cod QR semnat digital.

Statele membre se abțin să impună restricții suplimentare de călătorie titularilor unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică. În plus, Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de sprijin de urgență pentru a sprijini statele membre în furnizarea de teste la prețuri accesibile. Regulamentul se va aplica timp de 12 luni de la 1 iulie 2021.

Context

Pe  17 martie 2021 , Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat COVID al UE pentru a facilita libera circulație în siguranță a cetățenilor în interiorul UE în timpul pandemiei. La 20 mai, colegislatorii au ajuns la un  acord provizoriu . La 1 iunie, coloana vertebrală tehnică a sistemelor, portalul UE, a intrat în vigoare. Gateway-ul permite verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR.

După semnarea oficială de astăzi, regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie, cu o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor pentru acele state membre care au nevoie de timp suplimentar. 13 state membre au început deja să emită certificate digitale COVID ale UE.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut