Uniunea Europeană

Uniunea Europeană este o uniune economică și politică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 de state. Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și din Comunitatea Economică Europeană(CEE), formată din șase state în 1958. În anii următori Uniunea Europeană s-a lărgit prin aderarea unor noi state membre și și-a crescut puterea prin adăugarea de domenii economice, sociale și politice în abilitățile sale.Tratatul de la Maastricht a înființat Uniunea Europeană sub prezenta denumire în 1993. Ultima amendare a bazelor constituționale ale UE a fostTratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Conform principalului obiectiv, acela de a crea o lume mai dreapta şi mai sigură, şi de a asigura pace, prosperitate şi libertate petru toţi cetăţenii europeni, până în prezent în cadrul Uniunii ne bucurăm de libertatea de circulaţie şi comerţ liber între state, standard de viaţă mai ridicat pentru regiunile mai sărace, siguranţa crescută, un mediu inconjurător mai protejat, moneda unică (euro) şi multe altele.

Uniunea funcționează printr-un sistem de instituții supranaționale independente și interguvernamentale care iau decizii prin negociere între statele membre. Cele mai importante instituții ale UE sunt Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție și Banca Centrală Europeană. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetățenii europeni.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre Uniunea Europeană, accesând http://ec.europa.eu/

Scroll to Top
Sari la conținut