#Valuile de aderare - campanie de informare

După ce s-a instituit prima comunitate europeană au început să apară și cereri din partea altor state care doreau să adere la proiectul european. Astfel, în anul 1973 am avut primele trei țări care s-au alăturat statelor fondatoare și anume: Marea Britanie, Irlanda și Danemarca. Însă povestea din spatele acestui val de aderare este mult mai lungă deoarece înainte de intrarea acestora au existat o serie de refuzuri din partea Franței.
În anul 1963 cererea de aderare a Marii Britanii a fost respinsă de președintele francez, în anul 1964 britanicii depun o nouă cerere de aderare la comunitățile europene care din nou este refuzată de către Charles de Gaulle. Un motiv invocat de Charles de Gaulle a fost diferențele culturale și economice dintre fostul Impreiu Britanic și țările membre ale Comunităților Europene. Modul în care Marea Britanie făcea comerț prin metode colonialiste cu țările pe care le domina nu era în conformitate cu idealul european promovat și susținut de președintele francez. De asemenea, de Gaulle considera că piața unică europeană ar avea de suferit dacă ar intra Marea Britanie datorită fluctuaților mari din acea vreme a lirei sterline.
Chiar dacă opoziția Franței a fost acceptată de celălalte state membre, Belgia și Luxemburg erau de părere că se poate ajunge la un compromis pentru intrarea Marii Britanii în Comunitățile Europene. Însă de fiecare dată comunitatea europeană respingea și celălalte state candidate pentru a nu crea un conflict de interes cu Marea Britanie. La acea vreme pe lângă cele trei state care au aderat la UE, un alt stat candidat a fost Norvegia, în 1973 când au fuseseră acceptați au respins intrarea în UE printr-un referendum. Principalul factor care ar fi motivat această atitudine a fost descoperirea resurselor însemnate de petrol.
Astfel, în valul de aderare din anul 1973 a avut în prim-plan situția dintre Marea Britanie și statele membre ale comunității europene. Dar la final acestor negocieri trei din cele patru state candidate au intrat în Uniunea Europeană și au început construirea viitorului european.

Galerie foto