#Valurile de aderare – campanie de informare

După valul de aderare din 2007, Europa și lumea întreagă au fost lovite de impactul crizei financiare. Acest episod a reprezentat o provocare semnificativă pentru proiectul european și mai ales pentru stabilitatea comunității europene. Mulți analiști considerau că UE va trebui să se axeze pe rezolvarea problemelor interne înainte de a continua extinderea.
Însă, în anul 2013, Croația a devenit în mod oficial membru al Uniunii Europene. O țară cu o istorie bogată, cu acces la Marea Mediteraneană și al doilea stat din fosta federație iugooslavă care aderă la UE. Procesul de integrare a Croației a fost unul extrem de rapid deoarece s-au aliniat cu restul statelor membre într-un timp impresionant, iar un lucru care arată credibilitatea UE în Croația este recenta intrare în spațiul Schengen.
Aderarea Croației a reprezentat un moment unic deoarece a fost pentru prima dată în istoria Uniunii când a aderat un singur stat. De asemenea, acest episod a demonstrat prioritatea Uniunii Europene de a se extinde pe continent în statele care respectă valorile europene chiar dacă criza financiară din 2008 a produs efecte semnificative în înteriorul comunității europene. Actualmente trecem din nou printr-o criză, dar din nou asta nu oprește Uniunea Europeană să dialogheze cu statele care merită oportunitatea de a deveni membrii ai acestui proiect unic.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut