Viitorul planului Schengen

Viitorul planului Schengen ( 5.05.2011 11:40) Viitorul planului Schengen

 

România și Bulgaria se pregătesc pentru a adera la spațiul Schengen. Pe de altă parte, Franța și Italia cer introducerea unor controale interne mai stricte la granițe pentru a putea gestiona valul de imigranți africani. Comisia pentru libertăţi civile și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intenția Comisiei Europene de a introduce controale temporare la granițele UE. Președintele acestei comisii, socialistul Juan Fernando López Aguilar (Spania) ne-a vorbit mai mult despre acest subiect.

Franța și Italia au cerut introducerea unor controale mai stricte la granițele interne pentru a gestiona valul de imigranți africani. Care este poziția Parlamentului vizavi de acest subiect?

Trebuie să cântărim cu mare grijă măsurile luate de unele state europene, și anume de Italia și Franța, care au luat provocarea valului de imigranți din Africa ca pe un pretext pentru a pune sub semnul întrebării întregul acquis Schengen și pentru a cere o modificare a acestui acord.

Ce trebuie să facem acum este nu să modificăm acordul Schengen, ci să-l facem aplicabil, respectându-l în totalitate. Asta înseamnă că trebuie să finalizăm pachetul legislativ ce vizează imigranții, și mai ales, procedura care prevede intrarea în vigoare a Sistemul de Informaţii Schengen II și a noului sistem de stabilire a criteriilor de acces în spațiul Schengen.

Ce aduce viitorul pentru zona Schengen: extindere sau restrângere?

Pentru a avansa, nu trebuie să revizuim acordul Schengen sub pretextul câtorva mii de imigranți care au fost strămutați din cauza conflictului din nordul Africii. Era ușor de văzut că așa se va întâmpla. De fapt, am prevăzut acest lucru de la început.

Italia are nevoie de sprijin, Italia are nevoie de solidaritate, însă acordul Schengen nu are nevoie de o modificare acum. Trebuie să susținem în continuare principiul potrivit căruia acordul Schengen are sens.

În ce cazuri poate fi justificată introducerea unor controale temporare la granițele interne?

Introducerea lor este, în principiu, justificabilă, deoarece a fost stabilită și prevăzută prin lege.

Controalele ar trebui aplicate într-un mod nediscriminatoriu, respectând pe deplin principiul proporționalității și bineînțeles toate drepturile fundamentale. Asta înseamnă că avem  nevoie de instrumentele tehnice necesare pentru a le pune în practică.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a dat undă verde României și Bulgariei pentru a se alătura spațiului Schengen. Parlamentul va vota propunerea în cadrul ședinței plenare din iunie. Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne va discuta acest subiect pe 9 și 10 iunie.

Comisia a trimis Parlamentului propunerea de a organiza un sistem comunitar pentru a evalua aplicabilitatea regulilor Schengen. Autorul raportului este Carlos Coelho (Portugalia) de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Pe 4 mai Comisia va prezenta un comunicat cu privire la gestionarea spațiului Schengen și la modalitățile de îmbunătățire a sistemului de acordare a vizelor. Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne va aborda această problemă pe 12 mai.