#Părințiifondatori

Inițiativa lui Jean Monnet și a lui Robert Schuman a revoluționat continentul european datorită ingeniozității acestui proiect de unificare, dar pentru a se înfăptui a avut nevoie de suportul liderilor europeni care să adere la aceste valori. Iar unul dintre cei mai importanți susținători ai unificării europene era cancelarul german Konrad Adenaeur.
Se naște în anul 1876 în Koln în Germania, chiar la cinci ani de la unificarea statului german. Încă de la început apreciază importanța unificării și colaborării interculturale mai mult decât ideea naționalismului german. Studiază dreptul și științele politice în Freiburg și Munich aratând încă de tânăr polivalența lui în materie de științe umaniste.
Activitatea politică o începe ca primar al orașului său natal Koln începând cu anul 1917, unde este apreciat de comunitatea locală datorită capacităților sale de lider și de administrarea eficientă a orașului. Dar în 1933 este înlăturat de naziști deoarece nu a vrut să respecte valorile noului regim care se instaura la putere în Germania. Persecuțiile acestuia continuă în anul 1944 când este arestat împreună cu soția sa deoarece au fost considerați periculoși pentru regimul nazist și din păcate soția sa moare în închisoare.
După cel de-al Doilea Război Mondial înființează ca și co-fondator Uniunea Democrat-Creștină și începe un proces de reafirmare a valorilor democratice în societatea germană. Chiar dacă avea o vârstă înaintată de 73 de ani, este ales ca primul cancelar al Republicii Federal Germane în 1949 începând astfel procesul de reintegrarea a Germaniei în viața europeană. Chiar dacă avea un trecut negru în urmă, Germania ,cu ajutorul Adenauer, a început să adere la valorile europene.
În vizunea lui Monnet și Schuman, ca pacea europeană să se consolideze era nevoie ca Franța și Germania să colaboreze, iar Adenhaeur a confirmat acest lucru prin pregătirea tuturor demersurilor ca să adere la prima Comunitate Europeană. Mai mult de atât, a ținut Germania alături de Europa în relansarea economică prin a se folosi de industria puternică germană pe care a orientat-o către piața liberă europeană. Această piață a debutat începând cu anul 1957 prin semnarea tratului care a instaurat Comunitea Economică Europeană.
O altă realizare importantă a acestuia a fost concilierea cu Franța, care era văzută ca un adversar istoric al Germaniei, prin semnarea tratalui de la Elysée în 1963. Acest moment a rămas un reper pentru Europa deoarece reprezintă puterea unității europene prin care inamicii de demult trec peste diferendele lor pentru a pava un drum european comun. Datorită acestui motiv Konrad Adenauer este considerat un fondator al Uniunii Europene deoarece a readus Germania cu adevărat în Europa pentru a construi un destin comun pentru viitoarele generații de cetățeni ai statelor europene, pentru viitorii cetățeni europeni.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut