#Părințiifondatori

Pentru a se ajunge la o Europă unită am avut nevoie de inițiatori, de lideri politici capabili să transpună ideea colaborării, dar pentru a finaliza un asemenea proiect este nevoie și de oameni care să-l ducă mai departe. Oameni care să-și aducă ideile pentru a dezvolta modalitatea de funcționare a Europei înspre a deveni din ce în ce mai bună. Uniunea Europeană a avut la baza și alți fondatori care i-au influențat cursul într-un mod semnificativ, iar unul dintre aceștia este Altiero Spinelli.
Născut în 31 August 1907 la Roma, a fost încă de tânăr un luptător împotriva naționalismului promovat de elita fascistă. Din anul 1937 a fost membru al Partidului Comunist Italian, dar a fost întotdeauna moderat, iar alegerea sa de a intra în acest partid a fost motivată de opoziția față de fasciștii care erau la putere și din lipsa altor formațiuni de stânga orientate spre problemele de natură socială.
Din cauza afilierii sale politice și a opoziției față de regimul fascist a fost incarcerat pentru mai mulți ani, iar în această perioadă a redactat una dintre lucrările care l-au făcut remarcat în comunitatea europeană, „Manifestul din Ventotene”. Interesat nu doar de problemele naționale ci mai degrabă de viitorul eurpean, coordonează redactatarea acestei lucrări împreună cu alți deținuți prin care prezintă propuneri de reforme precum federalizarea Europei și unificarea acesteia pentru a putea răspunde mai eficient problemelor pe care le întâmpină întregul continent.
După ce este eliberat, în 1943 înființează Mișcarea Federalist Europeană prin care promova în statul italian valorile unității europene și spera să poată convinge noua clasă politică de nevoia aderării la o comunitate europeană. Visul său se realizează deoarece devine unul dintre cei mai importanți consilieri ai prim-ministrului italian Alcide de Gasperi cu care pavează viitorul Italiei spre o Europă unită.
După această reușită își continuă contribuția la proiectul european prin activitatea de comisar european și parlamentar european unde este extrem de activ în promovarea valorilor federale. În 1980, când era parlamentar european înființează „Clubul Crocodiliilor”, un grup pro-federalist în care dezbate proiecte de unificare europeană în speranța de a sublinia cât de importantă este comunitatea europeană și de ce ar trebui să devină o uniune din ce în ce mai semnificativă în viața cetățenilor europeni. Clubul s-a transmis mai departe prin mișcarea actuală „The New Federalist”.
Iar o ultimă realizare importantă a acestuia a fost extraordinarul „Plan Spinelli” în anul 1984 în cadrul Parlamentului European, proiect de instituire a Uniunii Europene. Proiectul nu a fost adoptat la acel moment de către statele membre, dar a rămas extrem de influent pentru perioadele ce au urmat și tratatele care s-au adoptat. Această inițiavă a influențat semnificativ de mult drumul spre care a tins Europa din acel moment deoarece statele membre împreună cu cetățenii lor au început să-și asume mai mult unitatea europeană. Iar astăzi, datorită efortului și idealurilor depuse de către această personalitate trăim în visul său, Uniunea Europeană.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut