Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Consultări interministeriale și dezbateri publice

Singura cale de a prezice viitorul este să îl construiești” (Peter Drucker)

Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente), Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)  este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României. Cerința actuală din propunerea de Regulament aplicabil PNRR este ca din suma aferentă granturilor, 70% să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări.

Construcția PNRR, un proces participativ

O componentă semnificativă a procesului de elaborare a PNRR o reprezintă seriile de consultări publice transparente facilitate de MIPE cu sectorul privat, societatea civilă, sindicatele și alți actori vizați de impactul investițiilor și reformelor derulate prin acest  mecanism financiar. Astfel în cursul lunilor ianuarie și februarie ac au avut loc a serie de dezbateri e au adresat teme legate de sănătate, tranziția verde, prioritățile partenerilor de dialog social, reducerea decalajului rural-urban, contribuția sectorului ONG la elaborarea PNRR, politici pentru copii și tineri, educație formală și non-formală, oportunități etc. La cele 13 dezbateri publice s-au înscris peste 3.900 de persoane, iar 78% dintre acestea s-au înscris la cel puțin două evenimente.

Reamintim faptul că, pentru a facilita transmiterea de propuneri pentru actualizarea PNRR, MIPE a pus la dispoziția tuturor celor interesați o fișă pentru reforme și investiții. Documentul este disponibil aici: www.mfe.gov.ro/pnrr.

Dezbatere16 Februarie: Tranziția către servicii și infrastructură de sănătate moderne

Citește mai mult pe pagina oficială a programului PNRR

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut