#Valuile de aderare – campanie de informare

Enlargementul mediteranean are loc în anii 80′, aproape de sfârșitul Războiului Rece. Când ne gândim la acest val de aderare trebuie să avem în vedere faptul că acest enlargement a avut loc în două faze: aderarea Greciei în 1981 și aderarea Portugaliei și Spaniei în 1986. Mulți analiști consideră aderarea Greciei ca a doua extindere, respectiv aderarea Portugaliei și Spaniei ca a treia extindere, dar toate aceste aderări sunt arhicunoscute drept valul de extindere mediteranean.
Ce aveau în comun Grecia, Spania și Portugalia?
Pe lângă poziționarea geografică în sudul Europei și faptul că aceste țări împărtășeau geografia Mării Mediterane, Grecia, Spania și Portugalia mai aveau în comun faptul că intrau în marele proiect european după experiența unor dictaturi militare de extremă dreapta.
Grecia
În 1967, în urma unor grave tulburări sociale din Grecia, puterea este preluată de o parte a Armatei și se instaurează Dictatura Coloneilor. Regimul militar avea, totuși, să cadă, doar 7 ani mai târziu, în 1974, după invazia Turciei din Cipru. În 1975 au loc alegeri democratice și un referendum în urma căruia grecii aleg ca formă de guvernământ republica. Tranziția spre democrație este una rapidă, iar la 1 ianuarie 1981, Grecia devină al zecela stat membru al comunității europene.
Portugalia
Încă din perioada interbelică Portugalia a fost condusă de un regim fascist ce reușise să preia puterea în 1933. Estado Novo ( regimul fascist portughez ) a condus țara timp de 41 de ani până în 1974. Cel care avea să rămână în istoria dicaturii portugheze a fost António de Oliveira Salazar, liderul statului din 1933 până în 1970. După eșecul Portugaliei de a-și păstra posesiunile coloniale are loc Revoluția Garoafelor, care este urmată de o tranziție spre democrație ce a culminat cu alegerile democratice din 1976.
Spania
Războiul Civil Spaniol a fost un moment hotărâtor în istoria Spaniei și a avut ca urmare trecerea țării iberice sub regimul lui Francisco Franco din 1939 și până în 1975. Spania a înregistrat anumite progrese economice sub dictatura de dreapta a generalului Franco, dar acesta decide ca după moartea sa, monarhia să fie restaurată. Astfel, în 1975, are loc restaurația carlistă a lui Juan Carlos I de Bourbon care avea să aibă o domnie de peste 45 de ani.
În 1986, după un deceniu de tranziție spre democrație, Spania și Portugalia intrau în comunitatea europeană.
Indiferent de trecutul dictatorial și totalitar al acestor țări, este de remarcat tranziția lor eficientă și consolidată spre democrație, tranziție ce avea să culmineze cu integrarea europeană. Astfel, Europa celor 12 lua naștere, Actul Unic European ( 1986 ) consfințea piața unică, iar visul de integrare europeană urma să intre într-o nouă etapă mai ambițioasă.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut