Procesul decizional în UE – Comisia Europeană

Comisia Europeană a fost înființată în 1958, având sediul central în Belgia, la Bruxelles. Această instituție reprezintă organul executiv al Uniunii Europene și este independentă din punct de vedere politic. 

Ce face Comisia?

Printre atribuțiile Comisiei regăsim: propunerea de noi acte legislative, gestionarea politicilor UE și alocarea fondurilor europene, garantarea respectării legislației UE, dar și reprezentarea Uniunii Europene pe scena internațională. 

Astfel, Comisia este singura instituție îndeajuns de puternică să propună noi acte legislative. Pentru a fi adoptate, acestea sunt trimise Parlamentului European, dar și Consiliului. În ceea ce privește propunerile, Comisia are scopul de a proteja interesele UE și pe cele ale cetățenilor săi, dar și de a soluționa unele chestiuni tehnice prin consultarea experților și a cetățenilor. 

Câteva funcții ale Comisiei sunt exercitate împreună cu alte instituții ale UE. Împreună cu Parlamentul și Consiliul, Comisia stabilește cheltuielile prioritate ale UE, dar și elaborează bugetele anuale, care sunt mai apoi aprobate de către cele două instituții. 

Alături de Curtea de Justiție, instituția în cauză are responsabilitatea de a se asigura că legislația UE se aplică în mod adecvat de către toate statele membre. În ceea ce privește țările membre, Comisia se exprimă în numele tuturor în cadrul instanțelor internaționale și, în același timp, negociază acorduri internaționale în numele UE.

Cine sunt comisarii?

Membrii Comisiei Europene se numesc comisari, funcționând sub forma unui colegiu. Așadar, conducerea politică este exercitată de un colegiu format din 27 de comisari, în fruntea cărora se află președintele Comisiei. Distribuirea locurilor are loc astfel: președinta Comisiei (în funcție, Ursula von der Leyen), opt vicepreședinți, Înaltul Reprezentat al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și 18 comisari, fiecare având propriul portofoliu pentru care este responsabil. 

Comisia pentru 2019-2024

Comisia în funcție și-a propus șase priorități pentru mandatul său. 

  1. Pactul verde european– Europa își dorește să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic;
  2. O Europă digitalizată– implementarea unei strategii digitale a UE prin care cetățenii să poată folosi la maximum o nouă generație de tehnologii;
  3. O economie în serviciul cetățenilor– crearea unui mediu de investiții mai atractiv;
  4. O Europă puternică pe scena internațională-promovarea multilateralismului și a unei ordini mondiale bazate pe norme;
  5. Modul de viață european– protejarea statului de drept;
  6. Elan pentru democrația europeană– protejarea democrației de interferențele externe.

Autor: Irina Constantinescu / Sursa foto: Voice of America

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut