Beneficiile UE – aspectul social

Din 1957, Uniunea Europeană a reușit să ofere, timp de mai mult de jumătate de secol, numeroase beneficii cetățenilor săi, printre care pace, stabilitate și prosperitate, contribuind la creșterea standardelor de viață. Tratatul privind Uniunea Europeană stipulează că: „Uniunea se întemeiază pe valorile respectului demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre, într-o societate în care prevalează pluralismul, nediscriminarea, toleranța, justiția, solidaritatea și egalitatea dintre femei și bărbați”. UE protejează toate minoritățile și grupurile vulnerabile. Indiferent de naționalitate, gen, grup lingvistic, cultură, profesie, UE insistă asupra tratamentului egal pentru toți indivizii. Toate aceste valori fac parte integrală din modul de viață european și oferă numeroase beneficii sociale cetățenilor Uniunii.

Datorită celor patru libertăți fundamentale ale UE, în special libera circulație a persoanelor, precum și abolirea controalelor la frontierele dintre țările UE, oamenii pot călători în cea mai mare parte a continentului. UE permite oamenilor să călătorească liber peste granițele naționale, făcând comerțul și turismul mult mai ușor de realizat și mai ieftine. Toți cetățenii UE au dreptul și libertatea de a alege în ce țară din UE vor să studieze, să lucreze sau să se pensioneze. La rândul său, fiecare stat membru trebuie să trateze cetățenii UE ca pe propriii cetățeni atunci când vine vorba de probleme de ocupare a forței de muncă, securitate socială și impozite. Astfel, potrivit Comisiei Europene, peste 15 milioane de cetățeni ai UE s-au mutat în alte țări membre pentru a lucra sau pentru a se bucura de pensionare.

Libera circulație a forței de muncă și a capitalului nu a contribuit doar la crearea unei economii mai flexibile, ci a mărit și lista beneficiilor de care se bucură cetățenii europeni. În calitate de angajați, cetățenii UE sunt protejați împotriva tratamentului nedrept la locul de muncă în conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a UE. Carta socială consacră protecția angajaților, cum ar fi o săptămână maximă de lucru, dreptul la negocieri colective și salariu echitabil pentru angajare. Aceasta interzice discriminarea, inclusiv în ceea ce privește salariile și concedierile. Mai mult decât atât, datorită acestei libertăți, în UE este mai ușor pentru o persoană să folosească calificările în diferite țări membre. Acest lucru face mai ușoară și mai accesibilă munca în străinătate, fără a fi nevoie de recalificare după anumite standarde naționale. Libera circulație a forței de muncă le permite, de exemplu, englezilor să trăiască și să lucreze în Europa. Aproximativ 1,6 milioane de cetățeni britanici trăiesc în UE în afara Regatului Unit.

Studenții beneficiază enorm de pe urma posibilității de a studia în străinătate, aceasta fiind considerată pozitivă de 84% dintre cetățenii UE. Studenții pot studia în orice țară europeană prin intermediul programului Erasmus+, care s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra perspectivelor de muncă ulterioare. Oportunitatea de a studia în străinătate oferă tinerilor timp pentru a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice, de a câștiga încredere în sine și independență și de cufundare într-o nouă cultură. Conform datelor statistice, 1,5 milioane de tineri și-au finalizat o parte din studii într-un alt stat membru cu ajutorul programului Erasmus+.

Drepturile omului sunt esențiale pentru aspectul social al UE, fiind protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. Acesta împiedică discriminarea pe criterii de gen, origine rasială sau etnică, religie sau credință, dizabilități, vârstă sau orientare sexuală, dreptul la protecția datelor dvs. personale și dreptul de a avea acces la justiție. Demnitatea umană trebuie respectată, protejată și constituie baza reală a drepturilor fundamentale.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: Policy Scottland – University of Glasgow

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut