Germania propune UE crearea unui „club climatic”

Germania dorește ca Uniunea Europeană să creeze un „club climatic” cu alte țări precum Statele Unite, Japonia și, eventual, chiar China, pentru a evita fricțiunea comercială legată de tarifele verzi, cum ar fi o taxă de frontieră pentru carbon, relatează Euractiv, luni, 24 martie.

Vice-cancelarul și ministrul de finanțe al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, după discuțiile cu prim-ministrul portughez Antonio Costa, actualul titular al președinției rotative a UE, că Europa trebuie să coopereze cu alte țări pentru a conveni asupra unor reguli și standarde comune privind modul de reducere a emisiilor de carbon. Scholz a adăugat că măsurile de protecție climatică ar avea un impact asupra competitivității companiilor germane și europene, în special a celor din sectoarele cu un consum intensiv de energie. 

UE ar trebui să se adreseze altor țări, cum ar fi Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Japonia și China, pentru a discuta și, eventual, a conveni asupra unor pași și principii. „Și pentru a face acest lucru, este o idee bună să discutăm despre a avea un fel de club alcătuit din oameni dispuși să facă lucruri similare și care nu concurează între ei, ci luptă pentru o dezvoltare climatică mai eficientă în lume”, a mai adăugat Olaf Scholz. 

Cei 27 de lideri de guvern ai UE organizează un summit în perioada 24-25 mai pentru a discuta despre modul în care intenționează să îndeplinească noul obiectiv european al climei pentru 2030 – o reducere a emisiilor nete de cel puțin 55% față de nivelurile din 1990. Summit-ul va acționa ca un ghid pentru Comisia Europeană, care urmează să propună în iulie un pachet imens de politici climatice pentru a-și atinge obiectivul de reformare a pieței carbonului și obiectivele mai ambițioase în materie de energie regenerabilă. În iunie, Comisia Europeană trebuie să prezinte, de asemenea, propuneri privind modul de extindere a schemei de comercializare a emisiilor de CO2 și modul de protejare a investițiilor în tehnologii ecologice de „concurența murdară” a țărilor cu politici de protecție a climei mai puțin rigide. UE a declarat că țările vor putea evita taxa propusă de bloc pentru carbon dacă ambiția legată de politicile lor climatice se potrivește cu cea a Europei.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: Financial Times

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut