Comisia Europeană pregătește o definiție unică a discursului instigator la ură

Comisia Europeană dorește să propună implementarea unei definiții cu un caracter unic la nivel european în ceea ce privește discursul instigator la ură, conform Stiripesurse.ro .

Pentru a susține combaterea abuzurilor ce au loc cu precădere în mediul online, instituția europeană lucrează la o definiție unică a discursului instigator la ură, la momentul actual fiecare stat membru având propriile reglementări în acest sens.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat în timpul intervenției sale din această săptămână faptul că își dorește extinderea acestei noțiuni, luând în calcul toate formele sub care se prezintă. În prezent, regulile statelor membre ale Uniunii Europene posedă un singur element comun, regăsit în abordarea situațiilor în care incitarea la ură este direcționată către persoane ce aparțin anumitor etnii, rase sau naționalități, precum și a celor care se identifică cu un anumit gen, religie sau orientare sexuală.

Discursul instigator la ură a devenit în ultima perioadă de timp un subiect sensibil la nivel european. Însăși România s-a confruntat cu un astfel de episod puternic mediatizat, provocat chiar de președintele Klaus Iohannis, care, în urmă cu un an, a fost acuzat public de instigare la ură în urma unui discurs în care a atacat persoanele de naționalitate maghiară.

Este important de știut faptul că, în ceea ce privește România, dispozițiile cu privire la instigarea la ură și discriminare se regăsesc în cadrul Codului Penal.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut