Președintele Emmanuel Macron a avertizat că Franța își va retrage trupele militare din Mali dacă instabilitatea politică se va transforma în islamism radical. În Mali va avea loc a doua lovitură de stat din ultimele nouă luni, informează BBC News.
Franța are 5.100 de soldați trimiși în regiunea Sahel, care constituie o linie de front în războiul împotriva militanților islamiști. Franța a trimis trupe în Mali încă din 2013, sprijinind forțele armate din Mali, Mauritania și Nigeria împotriva militanților din regiunea Sahel.
Emmanuel Macron a declarat că a comunicat liderilor regionali că Franța nu va sprijini țările unde nu există legitimitate democratică și nici tranziție spre democrație. Macron a adăugat că Franța nu intenționează să-și păstreze trupele în Africa pentru totdeauna. De zeci de ani, Franța a oferit sprijin militar liderilor fostelor colonii africane prin desfășurarea de trupe sau prin atacuri aeriene pentru combaterea insurgenților înarmați.
Colonelul Asimi Goïta, liderul loviturii de stat din Mali, a fost numit vineri, 28 mai, președinte de tranziție de către Curtea Constituțională, la două zile după ce s-a autoproclamat lider interimar. El a susținut îndepărtarea președintelui Bah Ndaw și a prim-ministrului Moctar Ouane de la putere, deoarece nu și-au îndeplinit atribuțiile și au încercat să perturbe tranziția țării. După reorganizarea cabinetului, soldații i-au arestat și i-au reținut pe cei doi oficiali, iar colonelul Goïta a declarat că nu a fost consultat în privința reorganizării, susține sursa citată.
De asemenea, Goïta a condus lovitura de stat din august anul trecut, care l-a forțat pe președintele Ibrahim Burbaka Keita să își dea demisia. Colonelul Goïta a promis acum că un nou prim-ministru va fi numit peste câteva zile și că alegerile vor fi organizate după cum era planificat, anul viitor.