Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziția propusă a Telekom Romania Communications („TKR”) de către Orange SA („Orange”).
Aprobarea este condiționată de cesionarea participației minoritare de 30 % a TKR în Telekom Romania Mobile Communications („TRMC”), care este un concurent direct al Orange.
Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicații rapide și fiabile și la o panoplie suficientă de soluții alternative pe piață. Grație acestei decizii și angajamentelor propuse de Orange, piața telecomunicațiilor din România va continua să ofere servicii de comunicații de înaltă calitate la prețuri competitive.”
Orange, prin intermediul filialelor sale din România, precum și TKR furnizează servicii de telecomunicații în România la nivelul atât al comerțului cu amănuntul, cât și al celui cu ridicata. Principalele activități ale Orange sunt legate de telecomunicațiile mobile, în timp ce TKR își desfășoară activitatea în principal în domeniul telecomunicațiilor fixe și al televiziunii. TKR este controlată indirect de Deutsche Telekom („DT”) și deține o participație minoritară de 30 % în TRMC, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenți în România.
Măsurile corective propuse
Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30 % în TRMC, Orange s-a oferit:
- să cesioneze participația minoritară de 30 % deținută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acționarul majoritar actual al TRMC și o filială a DT;
- să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.
Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurență identificate de Comisie pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacția propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurență. Decizia este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor.
Mai multe informații cu privire la ancheta Comisiei și normele și procedurile în materie de control al concentrărilor economice găsiți aici.