Starea Uniunii: Comisia cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor în întreaga UE

Comisia prezintă astăzi, 16 septembrie, prima Recomandare de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-mediei.

La 15 septembrie 2021, cu ocazia discursului său privind starea Uniunii, președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Informațiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnaliști, căci ei sunt cei care asigură transparența. Acesta este motivul pentru care am făcut astăzi o recomandare vizând îmbunătățirea protecției jurnaliștilor.”

După cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, Comisia prezintă astăzi prima Recomandare de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-mediei.

În ultimii ani, jurnaliștii au fost ținta tot mai multor atacuri, în cazurile cele mai tragice fiind chiar victimele unor asasinate. Criza provocată de pandemia de COVID-19 le-a îngreunat și mai mult munca, din cauza veniturilor mai mici, în special pentru liber-profesioniști, și a accesului limitat la locurile de desfășurare a activității.

Pentru a inversa această tendință, Comisia stabilește acțiuni prin care statele membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor – offline și online. Printre altele, recomandarea face apel la crearea unor servicii de sprijin naționale independente, care să ofere linii de asistență telefonică, consiliere juridică, sprijin psihologic și adăposturi pentru jurnaliștii și profesioniștii din domeniul mass-mediei care sunt ținta unor amenințări. Se solicită, de asemenea, protecția sporită a jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor, siguranță mai mare în mediul online și un sprijin special pentru jurnaliste.

Citiți mai multe cu privire la recomandarea privind siguranța jurnaliștilor, aici.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut