Comisia Europeană a prezentat astăzi, 22 decembrie, o inițiativă esențială de combatere a utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale necorespunzătoare.
Propunerea de astăzi urmărește să garanteze că entitățile din Uniunea Europeană care nu au nicio activitate economică sau care desfășoară o activitate economică minimă nu pot beneficia de niciun avantaj fiscal și nu impun nicio sarcină financiară contribuabililor. Acest lucru va proteja, de asemenea, condițiile de concurență echitabile pentru marea majoritate a întreprinderilor europene, care sunt esențiale pentru redresarea UE, și va asigura faptul că contribuabilii de rând nu suportă sarcini financiare suplimentare din cauza celor care încearcă să evite plata cotei care le revine.
Deși este adevărat că entitățile fictive (societățile de tip „cutie poștală”) pot avea funcții de afaceri și comerciale utile, unele grupuri internaționale și chiar persoane fizice abuzează de acestea în scopuri de planificare fiscală agresivă sau de evaziune fiscală. Anumite întreprinderi direcționează fluxurile financiare către entitățile fictive din jurisdicțiile cu impozite foarte scăzute, fără impozitare sau din cele unde impozitele pot fi eludate cu ușurință. În mod similar, unele persoane fizice pot utiliza entități fictive pentru a-și sustrage activele și bunurile imobile de la plata impozitelor, fie în țara lor de reședință, fie în țara în care se află proprietatea.
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a spus: „Societățile de tip „cutie poștală” continuă să le ofere infractorilor o posibilitate ușoară de a abuza de obligațiile fiscale. Am văzut prea multe scandaluri cauzate de-a lungul anilor de utilizarea abuzivă a acestor entități fictive. Acestea dăunează economiei și societății în ansamblu, impunând, de asemenea, o sarcină suplimentară inechitabilă contribuabililor europeni. Astăzi ne îndreptăm spre următorul nivel în lupta noastră îndelungată împotriva aranjamentelor fiscale abuzive și în favoarea unei mai mari transparențe a întreprinderilor. Noile cerințe de monitorizare și raportare pentru societățile de tip „cutie poștală” vor îngreuna accesul acestora la avantaje fiscale neloiale și vor facilita urmărirea de către autoritățile naționale a eventualelor abuzuri comise de acest tip de societăți. În Europa nu există loc pentru cei care exploatează normele în scopul evaziunii fiscale, al evitării obligațiilor fiscale sau al spălării banilor: toată lumea trebuie să își plătească impozitele în mod echitabil.”
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a afirmat: „Prezenta propunere va înăspri presiunea aplicată societăților de tip „cutie poștală”, stabilind standarde de transparență astfel încât utilizarea abuzivă a unor astfel de entități în scopuri fiscale să poată fi detectată mai ușor. Propunerea noastră stabilește indicatori obiectivi pentru a ajuta autoritățile fiscale naționale să detecteze firmele care există doar pe hârtie: în consecință, societățile respective vor fi supuse unor noi obligații de raportare fiscală și vor pierde accesul la avantajele fiscale. Acesta este un alt pas important în lupta noastră împotriva evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale în Uniunea Europeană.”
Context
Odată adoptată de statele membre, propunerea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Aceasta este una dintre inițiativele din setul de măsuri al Comisiei care vizează combaterea practicilor fiscale abuzive. În decembrie 2021, Comisia a prezentat o transpunere foarte rapidă a acordului internațional privind impozitarea minimă a întreprinderilor multinaționale. În 2022, Comisia va prezenta o altă propunere privind transparența, care va impune anumitor mari întreprinderi multinaționale să își publice ratele efective de impozitare, precum și cea de a 8-a Directivă privind cooperarea administrativă, care va permite administrațiilor fiscale să dispună de informațiile necesare pentru a acoperi criptoactivele. În plus, deși această inițiativă abordează situația din interiorul UE, Comisia va prezenta în 2022 o nouă inițiativă pentru a răspunde provocărilor legate de entitățile fictive din afara UE.