Astăzi, 3 februarie, Comisia Europeană propune prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a sistemului de certificate digitale ale UE privind COVID.
Boala COVID-19 continuă să fie prevalentă în Europa și, în acest stadiu, nu se poate stabili impactul unei eventuale creșteri a infecțiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau al apariției unor noi variante. Prin prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului care instituie certificatul, călătorii vor putea continua să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în UE în cazul în care statele membre vor menține anumite măsuri de sănătate publică. Prin adoptarea propunerii astăzi, Comisia se asigură că Parlamentul European și Consiliul vor putea încheia procedura legislativă în timp util, înainte de expirarea datei până la care se aplică regulamentul actual.
Pe lângă prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID până în iunie 2023, Comisia propune, de asemenea, câteva modificări limitate:
- Includerea testelor antigenice de înaltă calitate, efectuate în laborator, printre tipurile de teste pe baza cărora se poate elibera un certificat de testare. Scopul este de a extinde tipurile de teste de diagnostic în condițiile în care cererea de teste este în prezent foarte mare.
- Asigurarea faptului că certificatele de vaccinare indică numărul total corect de doze administrate în orice stat membru, nu doar în statul membru care eliberează certificatul. Scopul acestei măsuri este de a răspunde preocupărilor practice exprimate de cetățeni cu privire la faptul că certificatele pot indica un număr incorect de doze atunci când dozele de vaccin au fost făcute în state membre diferite.
- Prevederea faptului că li se pot elibera certificate persoanelor care participă la trialuri clinice pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Certificatul digital al UE privind COVID eliberat participanților la trialuri clinice poate fi pe viitor acceptat de alte state membre. Această măsură urmărește să încurajeze continuarea dezvoltării și a studierii vaccinurilor împotriva COVID-19.
Utilizarea pe plan național a certificatelor digitale ale UE privind COVID rămâne la latitudinea statelor membre. Legislația UE privind certificatul digital al UE privind COVID nici nu prevede, nici nu interzice utilizarea pe plan național a certificatului digital al UE privind COVID (de exemplu, pentru accesul la evenimente sau la restaurante). În același timp, în cazul în care un stat membru instituie la nivel național un sistem de certificate privind COVID-19, acesta ar trebui să continue se asigure că și certificatele digitale ale UE privind COVID pot fi utilizate și sunt acceptate pe deplin în scopurile în care se folosesc certificatele naționale. În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să alinieze perioadele de valabilitate ale certificatelor utilizate pe plan național la perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor.
Etapele următoare
Pentru a se asigura că prelungirea este adoptată la timp, înainte de 30 iunie 2022, data la care încetează să se mai aplice Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid propunerea.
Până la 31 martie 2022, Comisia va publica, de asemenea, un al doilea raport referitor la Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID, după cum se prevede în regulament. Primul raport a fost publicat la 18 octombrie 2021. Astfel cum s-a menționat în primul raport, Comisia prezintă propunerea de astăzi înainte de cel de al doilea raport pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată înainte de data la care încetează să se mai aplice actualul regulament.
Declarațiile membrilor colegiului:
Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: Nu putem prevedea cum va evolua pandemia, dar putem să ne asigurăm că cetățenii vor putea folosi în continuare certificate care funcționează și care sunt acceptate peste tot. Fără această prelungire, riscăm să ne confruntăm cu o multitudine de norme naționale divergente și cu toate confuziile și obstacolele aferente. Certificatul digital al UE privind COVID s-a dovedit a fi un instrument eficace pentru facilitarea liberei circulații în condiții de siguranță. Aștept cu interes ziua în care certificatele nu vor mai fi necesare, dar, până atunci, acestea ne permit să ne deplasăm în condiții de siguranță în Europa.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: Certificatul digital al UE privind COVID a facilitat libera circulație și călătoriile în condiții de siguranță într-o perioadă marcată de incertitudine. Cetățenii au adoptat certificatul, acesta ușurându-le viața. Acest instrument important a fost esențial pentru gestionarea riscurilor și sprijinirea măsurilor de sănătate publică în vigoare, menite să îi protejeze pe cetățeni în timpul pandemiei. Astăzi propunem actualizarea posibilităților de utilizare a certificatului pentru ca cetățenii să poată efectua călătorii în UE atât timp cât se mențin cerințele în materie de sănătate publică. Propunem ca sistemul de certificate să fie actualizat în funcție de cele mai recente evoluții științifice și epidemiologice, în lumina necesității de a accelera campaniile de vaccinare cu doza suplimentară de rapel (booster) și de a sprijini continuarea cercetărilor clinice vitale în curs, oferind o recunoaștere corespunzătoare cetățenilor care participă la aceste eforturi.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: Cu peste 1,2 miliarde de certificate eliberate și 60 de țări conectate, certificatul digital al UE privind COVID a devenit un standard mondial. Prin infrastructura digitală a sistemului de interoperabilitate al UE, continuăm să facilităm acceptarea transfrontalieră a certificatelor COVID, în pas cu evoluția pandemiei. Certificatul este un factor important de facilitare a liberei circulații și a călătoriilor chiar și în perioade de incertitudine.
Context
Pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, la 14 iunie 2021, Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID. Acesta se aplică de la 1 iulie 2021 și ar trebui să înceteze să se aplice la 30 iunie 2022.
Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes a UE. Certificatul continuă să faciliteze călătoriile în condiții de siguranță în Uniunea Europeană pe durata pandemiei. Până în prezent, statele membre au emis peste 1,2 miliarde de certificate. În plus, sistemul european de certificate s-a dovedit a fi singurul sistem de certificate COVID-19 funcțional la nivel internațional pe scară largă, stabilind un standard global. Începând cu 31 ianuarie 2022, 33 de țări și teritorii terțe sunt conectate la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID, preconizându-se că numărul acestora va fi și mai mare în viitor.
La 21 decembrie 2021, Comisia a adoptat noi norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind, în scopul călătoriei, o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (mai exact 270 de zile) pentru certificatele de vaccinare care indică finalizarea schemei de vaccinare primară în scopul călătoriilor în interiorul UE. Aceste norme au început să se aplice de la 1 februarie 2022.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul a convenit să actualizeze normele pentru a facilita libera circulație în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Normele prevăd că titularii de certificate valabile nu ar trebui, în majoritatea cazurilor, să facă obiectul unor restricții suplimentare atunci când călătoresc în interiorul UE.
De asemenea, Comisia propune astăzi și un regulament de extindere a aplicării certificatului digital al UE privind COVID pentru resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau care își au reședința legală pe teritoriul statelor membre.