Eurobarometru 2022: Cetățenii UE sprijină cu fermitate cooperarea internațională în vederea reducerii sărăciei și a consolidării parteneriatelor cu țările partenere

Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind cooperarea pentru dezvoltare arată un sprijin larg pentru colaborarea cu țările din întreaga lume. 

Fișa de țară pentru România este disponibilă aici.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a diminuat sprijinul cetățenilor pentru activitatea UE în domeniul dezvoltării internaționale.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind cooperarea pentru dezvoltare arată un sprijin larg pentru colaborarea cu țările din întreaga lume. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a diminuat sprijinul cetățenilor pentru activitatea UE în domeniul dezvoltării internaționale. Rezultatele confirmă tendința solidă înregistrată în ultimii ani, cooperarea cu țările partenere rămânând una dintre politicile UE care se bucură de cea mai largă susținere publică.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Invadarea Ucrainei de către Rusia pune sub semnul întrebării ordinea mondială internațională și amenință să împartă lumea în două, însă noi nu vom întoarce spatele partenerilor noștri. Sprijinul continuu al cetățenilor europeni pentru cooperarea internațională demonstrează solidaritatea Europei cu partenerii noștri din întreaga lume și valorile sale solide din cadrul relațiilor cu aceștia. «Global Gateway», noua strategie a UE pentru investiții într-o infrastructură durabilă, va consolida și mai mult parteneriatele noastre internaționale și va contribui la reducerea inegalităților și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Vom discuta despre «Global Gateway» cu ocazia Zilelor Europene ale Dezvoltării, care vor avea loc în perioada 21-22 iunie, și aștept cu interes schimburile de opinii pe care le vom avea cu toate părțile interesate cu privire la politica noastră.

UE își menține politica fermă privind parteneriatele internaționale și angajamentele financiare necesare pentru a o sprijini: împreună, UE și statele sale membre sunt în continuare cel mai mare donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare. În 2021, asistența oficială pentru dezvoltare acordată de Echipa Europa a crescut cu 4,3 % în comparație cu 2020, ajungând de la 67,3 miliarde EUR la 70,2 miliarde EUR (pe baza datelor preliminare ale OCDE pentru 2021). În calitate de principal donator mondial, care furnizează 43 % din asistența oficială pentru dezvoltare acordată în întreaga lume, Echipa Europa susține cu fermitate țările partenere, reflectând sprijinul exprimat de cetățeni pentru cooperarea internațională.

Pacea și securitatea trec pe primul loc în clasamentul provocărilor stringente cu care ne confruntăm

Ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pacea și securitatea constituie în mod clar o temă de reflecție pentru cetățeni. Una dintre principalele concluzii ale sondajului este preocuparea crescândă cu privire la pace și securitate: în opinia a patru din zece respondenți (40 %), pacea și securitatea constituie cea mai stringentă provocare pentru viitorul țărilor partenere. Aceasta reprezintă o creștere de opt puncte procentuale față de noiembrie-decembrie 2020, când pacea și securitatea au ocupat locul al treilea în clasamentul provocărilor stringente.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai stringente provocări se situează sănătatea (39 %), urmată de educație (37 %) și de apă și salubritate (30 %). Un sfert (25 %) dintre respondenți consideră că creșterea economică și ocuparea forței de muncă sunt cele mai stringente provocări pentru viitorul țărilor partenere, în timp ce 24 % menționează democrația și drepturile omului, iar 23 % – securitatea alimentară și agricultura.

Un sprijin ferm și constant pentru implicarea internațională a UE și pentru politica privind Pactul verde european

Cetățenii continuă să sprijine colaborarea UE cu partenerii internaționali.  În opinia a 80 % din respondenți, combaterea sărăciei în țările partenere ar trebui să se numere printre prioritățile de prim rang ale UE, ceea ce reprezintă o creștere de 3 puncte procentuale față de 2020. Sprijinirea de către UE a luptei împotriva schimbărilor climatice în țările partenere se bucură, de asemenea, de o largă susținere, 89 % din respondenți declarând că este important să se acorde un astfel de sprijin. Acest procent arată că cetățenii sprijină în mod clar Pactul verde european, care stă la baza activităților desfășurate în cadrul UE și în colaborare cu țările partenere.

Educația și digitalizarea sunt considerate domenii prioritare

În cadrul sondajului din acest an, cetățenilor li s-au adresat întrebări specifice privind importanța promovării educației și a digitalizării în țările partenere.

Peste nouă din zece respondenți (91 %) consideră că promovarea educației pentru toți în țările partenere ar trebui să constituie una dintre prioritățile de prim rang ale UE în țările partenere. Aproape opt din zece respondenți (79 %) cred că este important ca UE să sprijine țările partenere în cadrul procesului de digitalizare.

 

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut