Viva l’Europa: Ursula von der Leyen a susținut discursul anual privind starea Uniunii

Pe data de 14 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut discursul anual privind starea Uniunii Europene, care înglobează principalele provocări ale anului precedent, ambițiile pentru anul următor, dar și propunerile concrete de acțiune împotriva actualelor amenințări sau probleme, precum războiul Rusiei în Ucraina, necesitatea independenței față de combustibilii fosili rusești, tranziția către o economie digitală și propunerea ca 2023 să fie Anul european al Educației.

În discursul său, von der Leyen i-a mulțumit primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska , prezentă și ea la discurs, pentru curajul insuflat întregii națiuni și modul în care a făcut auzită vocea poporului ucrainean pe scena mondială. Pornind de la fonduri, arme, sancțiuni și ospitalitate pentru refugiați, sprijinul Uniunii pentru Ucraina a însumat peste 19 miliarde €, fără a lua în calcul sprijinul militar. O sumă adițională de 100 de milioane € va fi investită în școlile și copiii din Ucraina, serviciile gratuite de roaming vor fi, de asemenea, extinse, iar Comisia va colabora îndeaproape pentru a asigura accesul fără probleme al acesteia la piața unică.

Un alt subiect de interes a fost și necesitatea independenței față de combustibilii fosili din Rusia – stocurile comune au ajuns la o capacitate de 84%, mai mult decât obiectivul inițial, iar gazul rusesc importat acum de către Uniune este de 9%, față de 40%, anul trecut. Una dintre propunerile făcute în timpul discursului reprezintă un plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut.

O  nouă Bancă europeană a hidrogenului va fi instituită și va contribui la asigurarea achiziționării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare, toate acestea prin intermediul REPowerEU. Finanțarea unei tranziții către o economie digitală, neutră din punct de vedere climatic, asigurarea unui mediu de afaceri favorabil, unei forțe de muncă dotate cu competențele potrivite și accesul la materiile prime de care are nevoie industria noastră sunt și ele priorități ale Uniunii pentru perioada următoare.

Discursul a fost încheiat cu povestea lui Agnieszka și Magdalena, două tinere din Polonia, care au mobilizat comunitatea pentru a ajuta refugiații ucraineni. Precum cele două tinere, povestea noatră reflectă toate valorile pe care Uniunea le apără și pentru care luptă. „Ele au arătat tuturor ce pot realiza europenii atunci când se mobilizează în jurul unei misiuni comune. Acesta este spiritul Europei. O uniune a cărei forță stă în unitate. O Uniune care reușește împreună.Trăiască Europa.”

Discursul integral privind starea Uniunii poate fi accesat aici.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut