Astăzi, 30 septembrie, Noaptea cercetătorilor europeni va avea loc în 26 de țări pentru a prezenta diversitatea cercetării și inovării europene și impactul acestora asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.
Ea va avea loc în mai multe state membre ale UE și în țări asociate la programul Orizont Europa.
Evenimentul, care reunește peste un milion de vizitatori în fiecare an, în Europa și în afara acesteia, aduce oameni de știință mai aproape de publicul larg și stimulează interesul pentru cariere în cercetare, în special în rândul tinerilor. Copii, tineri și familii vor avea șansa de a cunoaște activitatea cercetătorilor prin activități recreative și educaționale, cum ar fi spectacole științifice, jocuri, chestionare, concursuri, expoziții și activități digitale.
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „În fiecare an, Noaptea cercetătorilor europeni dezvăluie copiilor, profesorilor, părinților și cetățenilor europeni fascinația științei în moduri amuzante și distractive și le permite să descopere modul în care cercetătorii noștri ne îmbunătățesc viața de zi cu zi. Sunt deosebit de încântată să anunț că cercetători și copii vor fi de acum în măsură să interacționeze pe tot parcursul anului datorită inițiativei „Cercetători în vizită în școli”, o inițiativă care va consolida legătura dintre cercetare și educație prin aducerea cercetării în școli.”
În contextul Anului european al tineretului, Comisia a lansat noua inițiativă „Cercetători în vizită în școli”, care va încuraja interacțiunea directă între cercetători, cadre didactice din învățământul primar și secundar și elevi, în următorii doi ani. Aceste interacțiuni le vor permite să înțeleagă mai bine provocările cu care se confruntă societățile noastre și să extindă accesul la știință, tehnologie, artă și matematică (STEAM) și la activitățile de cercetare. Activitățile din cadrul inițiativei „Cercetători în vizită în școli” vor fi puse în aplicare prin intermediul proiectelor din cadrul acțiunii Noaptea cercetătorilor europeni și vor include prezentări în școli, experimente practice, vizite în laboratoare, jocuri, discuții și exersare de roluri. În următorii doi ani, inițiativa va implica peste 2 400 de școli și peste 224 000 de elevi.
Aceste două inițiative emblematice, finanțate în cadrul Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA) ale UE, creează ocazii unice pentru a arăta în mod concret modul în care cercetarea europeană este vitală pentru viitorul și bunăstarea noastră, precum și rolul ei special în combaterea schimbărilor climatice, în realizarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă și în promovarea unui mediu și a unor stiluri de viață mai sănătoase pentru cetățenii europeni.