Asigurarea unui acces mai rapid la servicii esențiale pentru ucrainenii refugiați în România

CE sprijină România în vederea asigurării unui acces mai rapid la servicii esențiale pentru cei care fug din Ucraina din cauza atacului neprovocat al Rusiei. Printre aceste servicii esențiale se numără accesul la educație pentru copiii ucraineni.

În urma agresiunii militare neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, un număr fără precedent de persoane au fugit și continuă să fugă către țări ale UE. În primele săptămâni ale războiului, România a fost predominant o țară de tranzit. Pe lângă aceasta, în prezent peste 100 000 de ucraineni au depus cerere de protecție temporară în România prin înregistrare. Serviciile de sprijin pentru integrare au fost inițial furnizate într-un mod fragmentat și s-au bazat în mare măsură pe contribuția organizațiilor internaționale și neguvernamentale, a întreprinderilor și a voluntarilor. Întrucât marea majoritate a ucrainenilor strămutați sunt femei și copii, accesul copiilor la educație a fost una dintre principalele provocări pentru România.

Sprijinul acordat

Începând din luna iulie 2022, Comisia oferă sprijin Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Ministerului Educației din România pentru:

  • analizarea modalităților și a eficacității serviciilor de asistență;
  • întocmirea unei hărți a părților interesate, pentru a o mai bună coordonare a acestora;
  • sugerarea unor recomandări pentru grupurile de lucru sectoriale în vederea realizării unor îmbunătățiri rapide în ceea ce privește serviciile de sprijin pentru integrare și a desfășurării de proiecte-pilot;
  • sprijinirea conceperii și implementării unui proiect-pilot pentru testarea activităților de sprijinire a învățării în centrele educaționale;
  • examinarea programei de învățământ ucrainene și a celei române în ceea ce privește materiile relevante;
  • sugerarea unor recomandări privind un cadru de evaluare a plasării pentru copiii ucraineni.

Rezultatele preconizate

Rezultatele preconizate ale acestui proiect sunt:

  • sprijinirea autorităților române în vederea asigurării unui acces mai rapid și a îmbunătățirii furnizării de servicii de asistență persoanelor care fug din Ucraina, pentru a asigura o mai bună integrare a acestora;
  • acordarea de asistență și de consiliere Ministerului Educației în vederea accelerării și îmbunătățirii accesului la educație și la servicii de sprijin psihosocial pentru copiii ucraineni strămutați în România.

Mai multe informații despre proiect

Acest scurt material video prezintă modul în care sprijinul tehnic al Comisiei i-a ajutat pe elevii ucraineni să se integreze mai bine în școlile din România.

https://youtu.be/iFp-_8moukc 

 

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut