Ieri, 18 aprilie, Comisia solicită propuneri pentru trei proiecte – două pentru reconstrucția Ucrainei și unul pentru dezvoltarea competențelor în domeniul construcțiilor durabile.
Cererile de proiecte pentru reconstrucția Ucrainei fac parte din inițiativa „Phoenix” anunțată în luna februarie de comisarul Virginijus Sinkevičius și sunt finanțate prin programul LIFE. Scopul inițiativei „Phoenix” este de a dezvolta și de a pune la dispoziția orașelor ucrainene expertiză de vârf din partea comunității noului Bauhaus european (NBE) în domeniul reconstrucției durabile și la prețuri accesibile. Inițiativa conectează, de asemenea, orașe ucrainene cu orașe din UE care împărtășesc aceeași viziune pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește neutralitatea climatică și creșterea eficienței energetice.
Sprijinirea orașelor ucrainene în procesul de reconstrucție
Două proiecte LIFE vor sprijini orașele să identifice și să utilizeze o abordare globală și durabilă în materie de planificare urbană, incluzând soluții inovatoare eficace și sprijin pentru reconstrucția rapidă a infrastructurilor și instalațiilor distruse sau deteriorate.
Proiectele se vor concentra pe (re)construcția durabilă și circulară, inclusiv pe gestionarea deșeurilor, reutilizarea deșeurilor rezultate din daune și distrugeri sau gestionarea deșeurilor periculoase. Proiectele vor include, de asemenea, epurarea apelor uzate, precum și decontaminarea. Acestea se vor baza pe cartografieri și strategii finanțate anterior din fonduri europene.
Promovarea competențelor durabile în domeniul construcțiilor
În paralel, un alt proiect LIFE va contribui la Academia NBE, cu scopul de a dezvolta, a promova și a consolida competențele necesare pentru construcții durabile.
Proiectul va contribui la cartografierea inițiativelor de formare în materie de durabilitate în ecosistemul construcțiilor, cu accent pe biomateriale și circularitate; la testarea unor proiecte-pilot privind utilizarea materialelor durabile pentru construcții (cu accent pe lemn și alte biomateriale); precum și la promovarea inițiativelor de schimb de competențe.
Această cerere de proiecte este deosebit de relevantă în contextul Anului european al competențelor și va contribui la dezvoltarea Academiei NBE și la elaborarea unor cursuri de formare privind construcțiile durabile, circularitatea și biomaterialele menite să accelereze transformarea sectorului construcțiilor.
În același timp, noul Bauhaus european a lansat o cerere de proiecte vizând cartografierea materialele didactice deja existente și posibile contribuții la Academia NBE. Această cerere este deschisă până la 25 aprilie.
Context
Noul Bauhaus european (NBE) este un proiect ecologic, economic și cultural lansat de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2020. NBE pune accentul pe consolidarea comunității și pe abordări ascendente pentru punerea în aplicare a Pactului verde european, prin promovarea unor locuri, produse și servicii frumoase, durabile și favorabile incluziunii.
La numai doi ani de la lansarea sa, NBE a devenit o mișcare cu o comunitate activă și în creștere de peste 1 000 de membri dintr-o gamă largă de sectoare (de exemplu, educație, construcții, modă) care își desfășoară activitatea în toate statele membre ale UE și în afara acestora.
De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, comunitatea NBE și-a demonstrat disponibilitatea de a-i sprijini pe ucraineni, încercând întotdeauna să combine, pe cât posibil, acțiunile de urgență cu nevoile pe termen mai lung din țară.
În Ucraina, NBE colaborează foarte strâns cu mai mulți parteneri ucraineni, cum ar fi Convenția primarilor din est, ONG-urile Ro3kvit și ReThink sau Consiliul Arhitecților din Europa.
Academia NBE a fost anunțată pentru prima dată de președinta von der LeyenEN••• în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta pune accentul pe cercetare și inovare și pe competențele necesare de care avem nevoie pentru tranziția verde, în special în sectorul construcțiilor.
Pentru proiectele anunțate astăzi este disponibilă o finanțare totală de aproximativ 3 milioane EUR, în plus față de cele 8 milioane EUR în cadrul finanțării LIFE existente în favoarea NBE, pentru care ar putea fi eligibile și propuneri similare.