Astăzi, 5 iunie, Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au anunțat lansarea unui parteneriat digital de referință în domeniul sănătății.
În iunie 2023, OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19 pentru a institui un sistem global care va contribui la facilitarea mobilității globale și la protejarea cetățenilor din întreaga lume de amenințările actuale și viitoare la adresa sănătății. Acesta este primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale (Global Digital Health Certification Network – GDHCN) a OMS, care va dezvolta o gamă largă de produse digitale pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți.
Având la bază Strategia UE în domeniul sănătății la nivel mondial și Strategia globală a statelor membre ale OMS privind sănătatea digitală, inițiativa urmează acordului din 2 decembrie 2022 semnat de comisarul Kyriakides și de directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru a consolida cooperarea strategică în materie de sănătate la nivel mondial. Acest lucru întărește și mai mult un sistem multilateral solid, în centrul căruia se află OMS, sprijinit de o Uniune Europeană puternică.
Acest parteneriat va include o colaborare strânsă în ceea ce privește dezvoltarea, gestionarea și implementarea sistemului OMS, beneficiind de expertiza tehnică amplă a Comisiei Europene în domeniu. Un prim pas constă în asigurarea funcționării în continuare, în mod eficace, a actualelor certificate digitale ale UE.
Un sistem global al OMS bazat pe moștenirea UE
Unul dintre elementele-cheie ale activității Uniunii Europene de combatere a pandemiei de COVID-19 a fost certificatul digital privind COVID. Pentru a facilita libera circulație în interiorul frontierelor sale, UE a instituit rapid certificate interoperabile privind COVID-19 (denumite „certificatul digital al UE privind COVID” sau „certificatul digital al UE privind COVID”). Având la bază tehnologii și standarde cu sursă deschisă, acest sistem a permis, de asemenea, conectarea țărilor din afara UE care eliberează certificate în conformitate cu specificațiile certificatului digital al UE privind COVID, aceasta devenind soluția cea mai utilizată la nivel mondial.
De la începutul pandemiei, OMS a colaborat cu toate regiunile OMS în scopul de a defini orientări generale pentru astfel de certificate. Pentru a contribui la consolidarea pregătirii globale în materie de sănătate în fața amenințărilor din ce în ce mai mari la adresa sănătății, OMS instituie o rețea globală de certificare digitală a sănătății, care utilizează bazele solide ale cadrului, principiilor și tehnologiilor deschise ale certificatului digital al UE privind COVID. Prin această colaborare, OMS va facilita acest proces la nivel mondial, în cadrul propriei sale structuri, pentru a permite întregii lumi să beneficieze de convergența certificatelor digitale. Această colaborare include stabilirea de standarde și validarea semnăturilor digitale pentru a preveni frauda. În acest fel, OMS nu va avea acces la niciun fel de date cu caracter personal subiacente, care vor rămâne în continuare în domeniul exclusiv al guvernelor.
Prima componentă a sistemului global al OMS devine operațională în iunie 2023 și își propune să se dezvolte treptat în lunile următoare.
Un parteneriat digital pe termen lung pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți
Pentru a facilita adoptarea certificatului digital al UE de către OMS și pentru a contribui la funcționarea și dezvoltarea ulterioară a acestuia, Comisia Europeană și OMS au convenit să colaboreze în domeniul sănătății digitale.
Acest parteneriat va contribui la dezvoltarea tehnică a sistemului OMS printr-o abordare etapizată pentru a acoperi cazurile de utilizare suplimentare, care pot include, de exemplu, digitalizarea certificatului internațional de vaccinare sau profilaxie. Extinderea unor astfel de soluții digitale va fi esențială pentru a asigura o sănătate mai bună pentru cetățenii din întreaga lume.
Această cooperare se bazează pe valorile și principiile comune ale transparenței și deschiderii, incluziunii, responsabilității, protecției datelor și vieții private, securității, scalabilității la nivel mondial și echității. Comisia Europeană și OMS vor colabora pentru a încuraja adoptarea și participarea cât mai extinse la nivel mondial. Se va acorda o atenție deosebită oportunităților echitabile de participare a celor care au cea mai mare nevoie de sprijin, și anume a țărilor cu venituri reduse și medii.