Scopul este de a se atinge obiectivul Strategiei europene pentru universități care vizează sporirea până la cel puțin 60 a numărului de alianțe ale universităților europene, reunind peste 500 de universități, până la jumătatea anului 2024. Cererea de propuneri se va încheia la 6 februarie 2024.
Această cerere de propuneri va sprijini o cooperare instituțională transnațională mai aprofundată între instituțiile de învățământ superior. Pot candida și alianțe noi. O noutate importantă prevăzută pentru acest an este oportunitatea de a înființa o comunitate de practică a universităților europene pentru a sprijini o cooperare mai strânsă. Se preconizează că aceasta va avea un impact asupra partajării rezultatelor și a bunelor practici ale alianțelor între ele și nu numai.
Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Datorită campusurilor lor transnaționale europene, alianțele universităților europene fac din Europa o realitate pentru tinerele generații. Ele sunt esențiale pentru dezvoltarea unui puternic sentiment de apartenență europeană și pentru dezvoltarea unor competențe adaptate exigențelor viitorului, atât pentru tinerii studenți, cât și pentru adulții care învață pe tot parcursul vieții prin perfecționare și recalificare. Studenții lor pot beneficia de un învățământ superior internațional, multidisciplinar și cu o orientare civică, cu moduri inovatoare de predare și de învățare care au ca scop dobândirea competențelor de care aceștia au nevoie pentru a face față provocărilor din vremurile noastre și pentru a deveni cetățeni implicați. De asemenea, înseamnă că acești studenți obțin o diplomă europeană comună recunoscută în întreaga Europă ca simbol al acestor competențe ale viitorului.”
Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Angajamentul nostru față de universitățile europene este puternic. Această cerere de propuneri Erasmus+ pentru 2024 ne va ajuta să atingem obiectivul de a promova o cooperare mai aprofundată în domeniul învățământului superior între peste 500 de universități, până la jumătatea anului 2024. Ea oferă oportunități de creare a unor alianțe cu campusuri interuniversitare deschise, ecologice și conectate, în cadrul cărora mobilitatea și experiențele de cooperare fac parte integrantă din fiecare program de învățământ superior și, de asemenea, în cadrul cărora studenții pot colabora la nivel transfrontalier cu profesori, cu cercetători, cu întreprinderi și cu inovatori în cadrul unor proiecte internaționale transdisciplinare.”
Alianțele universităților europene sprijină cooperarea transnațională între diverse instituții de învățământ superior din întreaga Europă, incluzând toate misiunile acestora: educație, cercetare, inovare și servicii pentru societate. În urma cererilor de propuneri Erasmus+ din 2019, din 2020, din 2022 și din 2023, în prezent există 50 de alianțe ale universităților europene care reunesc peste 430 de instituții de învățământ superior din întreaga Europă.