Crearea acestui observator, care va analiza costurile de producție, marjele și practicile comerciale, a fost anunțată la jumătatea lunii martie ca fiind una dintre măsurile de consolidare a poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente și de întărire a încrederii între toți actorii de-a lungul acestui lanț. Obiectivul său este de a asigura o mai mare transparență a prețurilor, a structurilor de costuri și a distribuției marjelor și valorii adăugate în cadrul lanțului de aprovizionare, respectând în același timp normele în materie de confidențialitate și de concurență.
Activitatea observatorului va sprijini elaborarea de metodologii de evaluare și de monitorizare a structurii costurilor și a distribuției marjelor și valorii adăugate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.
Observatorul va reuni până la 80 de membri, reprezentând autorități naționale responsabile cu agricultura, cu pescuitul și cu acvacultura sau cu lanțul de aprovizionare cu alimente, precum și organizații care reprezintă părți interesate ce își desfășoară activitatea în diverse etape ale lanțului – de la fermieri, furnizori de factori de producție, industria alimentară și comercianți la transporturi, logistică, comerțul cu amănuntul și consumatori. Se preconizează că prima reuniune a observatorului va avea loc în iulie 2024.
Apelul la candidaturi este deschis până la 13 mai. Organizațiile care își depun candidatura trebuie să fie înregistrate în Registrul de transparență pentru a fi nominalizate.
Mai multe informații cu privire la această știre se găsesc online.