Celebrată în Franţa încă din 1982, ziua muzicii a devenit o sărbătoare europeană începând din anul 1985, pentru ca mai apoi să fie îmbrăţişată şi de state de pe alte continente. Cu acest prilej, sunt promovate toate genurile muzicale, dar şi variatele forme de expresivitate muzicală.
În 1985, ziua muzicii a devenit un eveniment care a fost exportat, cu ocazia Anului European al Muzicii, iar acum se dezvoltă în baza unui statut – „La Fete Européenne de la Musique”, semnat la Budapesta, în 1997, şi deschis tuturor partenerilor care doresc să se alăture. Principiile acestui statut se aplică acum tuturor ţărilor, inclusiv din afara Europei, potrivit fetedelamusique.culture.gouv.fr.
Ziua Muzicii este sărbătorită în peste 700 de oraşe din 120 de ţări, printre care Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia. Ziua Muzicii este purtătoarea noilor tendinţe muzicale: renaşterea muzicii tradiţionale, dezvoltarea corurilor, apariţia rapului, a stilului tehno, a muzicii urbane etc. Muzica pătrunde în închisori, în viaţa pacienţilor şi a personalului din spitale, stabileşte legături şi schimburi între oraş şi periferiile sale, răsplăteşte munca unui individ, a unui grup, a unei asociaţii sau a unei întregi comunităţi.
Știai că...România se află în topul exportatorilor de viori din UE ? În 2018, România a exportat 14.000 de viori către statele din afara UE (28% din totalul exporturilor de viori din afara UE), conform Eurostat.