Viitorul Europei: Plenul conferinței aprobă setul final de propuneri

În perioada 29-30 aprilie, s-a reunit pentru ultima dată plenara conferinței privind viitorul Europei în cadrul căreia a fost aprobat un set de 49 de propuneri detaliate, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la schimbările climatice la sănătate, migrație și UE în lume. Este sfârșitul unei călătorii excepționale, care a durat un an, implicând cetățeni din întreaga Europă în discuții, deliberări și colaborări pe tema Europei în care doresc să trăiască.

Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului, ai Comisiei și reprezentanți ai parlamentelor naționale și-au exprimat consensul cu privire la propuneri. Cetățenii care au participat la sesiunea plenară și-au exprimat, de asemenea, poziția cu privire la aceste propuneri.

În calitate de copreședintă a conferinței, vicepreședinta pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, a ghidat contribuția Comisiei la atingerea acestui rezultat major al mandatului actual. Domnia sa a declarat: „Conferința noastră a ajuns la ultimul capitol. Sunt mândră să spun că, grație colaborării în cadrul acestui proces inovator al democrației deliberative, producem împreună rezultate concrete. Cetățenii noștri implicați reprezintă o sursă de inspirație, arătându-ne direcția în care doresc să avanseze Europa. Acum este sarcina noastră, a instituțiilor UE, să realizăm acest deziderat. În urma pandemiei și în fața realității unui război brutal de agresiune pe teritoriul european, a fost mai important ca oricând să observăm democrația și cetățenii în acțiune.”

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, care prezidează grupul de lucru privind sănătatea, a declarat: „Nu putem avea certitudini legate de viitor. Evenimentele recente – o pandemie mondială, un război ilegal la porțile noastre, o cursă pentru oprirea schimbărilor climatice înainte de a fi prea târziu – ne arată cât de nesigur poate fi. Forța Europei în fața oricărei provocări constă în capacitatea noastră de a discuta și de a face schimb de idei, de a ne uni în jurul valorilor noastre fundamentale, consolidând astfel democrația și instituțiile noastre democratice. Conferința este un exemplu remarcabil în acest sens. Aș dori să aduc mulțumiri în special participanților noștri din rândul societății civile, care s-au implicat în acest proces cu hotărâre și entuziasm. Colaborarea cu cetățenii cu privire la viitoarele politici ale UE este o experiență foarte specială care ne ajută să ne extindem orizontul. Fără ei, conferința nu ar fi putut fi un succes.

Vicepreședinta Věra Jourová, președinta grupului de lucru privind valorile, statul de drept, drepturile fundamentale și securitatea, a declarat: „Doresc să-i felicit în primul rând pe cetățeni, a căror energie și creativitate au făcut din conferință un succes. Ei sunt cei care au indicat direcția în care doresc să se îndrepte UE. Și-au exprimat dorința de a trăi într-o Uniune Europeană mai ambițioasă, mai hotărâtă și mai fermă, concentrată mai mult pe problemele oamenilor și mai puțin pe procese. Cetățenii doresc ca democrația și valorile sale să fie protejate și susținute în mod activ. Acum trebuie să ne asigurăm că putem transforma aceste cerințe în realitate. Toate instituțiile UE și statele membre trebuie să le ia în serios. Nu ne putem permite să irosim încrederea pe care o au cetățenii în conturarea viitorului Europei”.

Etapele următoare

Conferința privind viitorul Europei se va încheia oficial la 9 mai – Ziua Europei – la Strasbourg, când copreședinții Comitetului executiv al conferinței vor prezenta președinților Parlamentului European, Consiliului și Comisiei un raport final cu aceste propuneri. Cele trei instituții vor examina apoi modalitățile de a întreprinde cu eficacitate acțiuni ulterioare pe marginea acestor propuneri, fiecare în sfera sa de competență și în conformitate cu tratatele.

Context

Conferința privind viitorul Europei a fost un proces nou și inovator, care a deschis un nou spațiu de dezbatere cu cetățenii pentru a aborda provocările și prioritățile Europei.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut