Ucraina: Sancțiuni împotriva canalelor mass-media susținute de Kremlin Russia Today și Sputnik

Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni împotriva mijloacelor de dezinformare și de manipulare a informațiilor utilizate de Kremlin.

În urma anunțului făcut duminică de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, Consiliul Uniunii Europene a decis să suspende distribuția canalelor mass-media deținute de stat Russia Today și Sputnik, în întreaga UE, începând de astăzi.

Președinta von der Leyen a declarat: „Pe timp de război, cuvintele contează. Asistăm la o propagandă masivă și la dezinformare cu privire la acest atac scandalos asupra unei țări libere și independente. Nu le vom permite celor care fac apologia Kremlinului să ne otrăvească cu minciunile lor toxice care justifică războiul lui Putin și nici să sădească germenii discordiei în Uniunea noastră.”

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „Kremlinul folosește manipularea sistematică a informațiilor și dezinformarea ca instrumente operaționale în atacul său asupra Ucrainei. Acestea reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii și securității publice a Uniunii. Astăzi facem un pas important împotriva operațiunilor de manipulare utilizate de Putin, interzicând accesul în UE al mass-mediei ruse controlate de stat. Am impus deja sancțiuni împotriva conducerii RT, inclusiv împotriva redactorului-șef Simonyan, și este logic să vizăm și activitățile pe care aceste organizații le-au desfășurat în Uniune.”

Rusia Today și Sputnik sunt esențiale, având un rol crucial în promovarea și sprijinirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acestea constituie, de asemenea, o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii și securității publice a UE. Ambele canale se înscriu în eforturile coordonate de manipulare a informațiilor, inclusiv de dezinformare, fapt documentat, încă din 2015, de Grupul operativ East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă.

Având în vedere gravitatea situației și ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, este necesar și în concordanță cu drepturile și libertățile fundamentale să se introducă măsuri restrictive suplimentare și să se suspende activitățile de radiodifuziune ale canalelor Russia Today și Sputnik din UE sau care vizează UE. Sancțiunile acoperă toate mijloacele de transmisie și distribuție, cum ar fi prin cablu, satelit, IPTV, platforme, site-uri web și aplicații. Toate licențele, autorizațiile și acordurile de distribuție relevante sunt suspendate. Aceste măsuri acoperă toate statele membre ale UE și sunt direct aplicabile imediat.

Cooperarea cu și între autoritățile independente de reglementare în domeniul mass-mediei în cadrul Grupului autorităților europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale (ERGA) este esențială pentru asigurarea punerii rapide în aplicare a măsurilor de către operatori. În conformitate cu normele UE privind mass-media audiovizuală, unele dintre autoritățile de reglementare au luat deja măsuri concrete de restricționare a posturilor rusești implicate în dezinformare, manipularea informațiilor și interferențe pe teritoriile lor respective.

Context

Mai multe autorități de reglementare din statele membre ale UE au luat deja măsuri împotriva organismelor de radiodifuziune și canalelor ruse controlate de stat care sunt implicate în ecosistemul de dezinformare și manipulare a informațiilor (de exemplu, autoritățile de reglementare din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia), iar Germania a interzis difuzarea ediției germane a Russia Today pentru că nu avea licență.

Anul trecut a avut loc o reprimare fără precedent a mass-mediei independente din Rusia. Autoritățile ruse au recurs la legi draconice – în special legea privind „agenții străini” – pentru a distruge mass-media independentă și jurnaliștii individuali considerați critici la adresa guvernului. Jurnaliștii ruși au fost amenințați, deferiți justiției și forțați să fugă din țară doar pentru că își făceau meseria. Acest lucru este inacceptabil.

Accesul liber la informații este un drept fundamental consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului: UE va continua să sprijine libertatea și pluralismul mass-mediei peste tot în lume.

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut