Europe Direct Arad https://europedirectarad.ro/ Europe Direct Arad Thu, 17 Apr 2025 06:44:00 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8 Comisia propune concentrarea la începutul perioadei a unor elemente din Pactul privind migrația şi azilul https://europedirectarad.ro/2025/04/17/comisia-propune-concentrarea-la-inceputul-perioadei-a-unor-elemente-din-pactul-privind-migratia-si-azilul/ https://europedirectarad.ro/2025/04/17/comisia-propune-concentrarea-la-inceputul-perioadei-a-unor-elemente-din-pactul-privind-migratia-si-azilul/#respond Thu, 17 Apr 2025 06:44:00 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3022 Comisia propune concentrarea la începutul perioadei a unor elemente din Pactul privind migrația şi azilul, precum şi o primă listă […]

The post Comisia propune concentrarea la începutul perioadei a unor elemente din Pactul privind migrația şi azilul appeared first on Europe Direct Arad.

]]>

Comisia propune concentrarea la începutul perioadei a unor elemente din Pactul privind migrația şi azilul, precum şi o primă listă la nivelul UE a țărilor de origine sigure.

Astăzi, 16 aprilie, Comisia propune accelerarea punerii în aplicare a anumitor aspecte ale Pactului privind migrația și azilul, adoptat anul trecut și care urmează să intre în vigoare în iunie 2026. Comisia propune concentrarea la începutul perioadei a două elemente-cheie ale Regulamentului privind procedurile de azil, cu scopul de a sprijini statele membre să prelucreze cererile de azil mai rapid și mai eficient pentru solicitanții ale căror cereri sunt susceptibile de a fi nefondate.

În plus, pentru a sprijini același obiectiv, Comisia propune să se utilizeze una dintre noutățile pactului și să se întocmească o listă la nivelul UE a țărilor de origine sigure, ale căror cereri vor fi prelucrate în cadrul unei proceduri accelerate sau la frontieră.

Concentrarea la începutul perioadei a elementelor-cheie ale pactului: Comisia propune aplicarea a două norme importante în temeiul pactului încă înainte ca acesta să intre în vigoare în luna iunie a anului viitor. Aceasta se referă la:

  • Pragul ratei de recunoaștere de20 %: Statele membre pot aplica procedura la frontieră sau o procedură accelerată persoanelor care provin din țări în care, în medie, 20 % sau mai puțini solicitanți primesc protecție internațională în UE.
  • Țările terțe sigure și țările de origine sigure pot fi desemnate cu excepții, oferind statelor membre o mai mare flexibilitate prin excluderea anumitor regiuni sau a unor categorii de persoane clar identificabile.

Comisia propune, de asemenea, stabilirea unei prime liste a UE a țărilor de origine sigure. Unele state membre dispun deja de liste naționale ale țărilor de origine sigure. O listă a UE le va completa și va sprijini o aplicare mai uniformă a conceptului, care permite statelor membre să prelucreze cererile de azil ale resortisanților țărilor de pe listă în cadrul unei proceduri accelerate, pe baza faptului că este puțin probabil ca cererile acestora să fie admise.

Comisia propune stabilirea unei prime liste a UE care să acopere KosovoBangladesh, Columbia, Egipt, India, Maroc și Tunisia.

Comisia consideră, de asemenea, cățările candidate la aderarea la UE îndeplinesc, în principiu, criteriile pentru a fi desemnate țări de origine sigure, deoarece, ca parte a parcursului lor de aderare la UE, acestea depun eforturi pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților. O țară candidată ar fi exclusă numai în anumite circumstanțe specifice: violența generalizată în situații de conflict, sancțiunile adoptate de Consiliu împotriva țării respective sau o rată de recunoaștere la nivelul UE a solicitanților de azil mai mare de 20 %.

Propunerea Comisiei se bazează pe o analiză efectuată de Agenția UE pentru Azil și din alte surse, inclusiv pe informații furnizate de statele membre, de UNHCR și de SEAE.

Lista UE a țărilor de origine sigure poate fi extinsă sau revizuită în timp. Țările pot fi, de asemenea, suspendate sau eliminate de pe listă în cazul în care nu mai îndeplinesc criteriile pentru a fi desemnate drept țări de origine sigure.

Desemnarea ca țară de origine sigură nu constituie o garanție de siguranță pentru toți resortisanții țării respective. Statele membre trebuie să efectueze o evaluare individuală a fiecărei cereri de azil, indiferent dacă o persoană provine sau nu dintr-o țară de origine sigură.

Etapele următoare

Acum este rândul Parlamentului European și al Consiliului să convină asupra acestei propuneri.

Contextul

Ca parte a activității sale de punere în aplicare a pactului, Comisia a sprijinit statele membre să identifice domeniile în care activitatea poate fi concentrată la începutul perioadei, pentru a accelera anumite aspecte ale pactului care vor spori eficiența sistemului nostru de azil.

Evaluarea măsurii în care o țară terță este o țară de origine sigură în conformitate cu Regulamentul privind procedurile de azil s-a bazat pe o serie de schimburi cu statele membre, EUAA, Serviciul European de Acțiune Externă, precum și cu UNCHR și cu alte părți interesate, cum ar fi organizațiile neguvernamentale.

EUAA a stabilit o metodologie pentru a sprijini identificarea țărilor de origine sigure, analizând țările de origine din care se înregistrează un volum semnificativ de cazuri de azil în UE. Printre acestea se numără țările candidate la aderarea la UE; țările de origine cu o rată de recunoaștere la nivelul UE de 5 % sau mai mică, care creează un volum semnificativ de cazuri de azil în UE; țările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză, cu o rată de recunoaștere la nivelul UE de 5 % sau mai mică, care generează un volum semnificativ de cazuri de azil în UE; și țările care figurează deja pe listele existente ale statelor membre cu țări de origine sigure.

Pentru mai multe informații

Propunere de modificare a Regulamentului 2024/1348 în ceea ce privește stabilirea unei liste a țărilor de origine sigure la nivelul Uniunii

Pactul privind migrația și azilul – MEMO explicativ

The post Comisia propune concentrarea la începutul perioadei a unor elemente din Pactul privind migrația şi azilul appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/17/comisia-propune-concentrarea-la-inceputul-perioadei-a-unor-elemente-din-pactul-privind-migratia-si-azilul/feed/ 0 3022
Lista produselor periculoase notificate în Safety Gate 2024 al Comisiei stabilește calea către o protecție sporită a consumatorilor https://europedirectarad.ro/2025/04/17/lista-produselor-periculoase-notificate-in-safety-gate-2024-al-comisiei-stabileste-calea-catre-o-protectie-sporita-a-consumatorilor/ https://europedirectarad.ro/2025/04/17/lista-produselor-periculoase-notificate-in-safety-gate-2024-al-comisiei-stabileste-calea-catre-o-protectie-sporita-a-consumatorilor/#respond Thu, 17 Apr 2025 06:42:48 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3019 Comisia Europeană și-a prezentat raportul anual privind „Safety Gate”, sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase. Raportul prezintă o imagine […]

The post Lista produselor periculoase notificate în Safety Gate 2024 al Comisiei stabilește calea către o protecție sporită a consumatorilor appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Comisia Europeană și-a prezentat raportul anual privind „Safety Gate”, sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

Raportul prezintă o imagine de ansamblu a produselor periculoase notificate în Safety Gate în 2024. 4.137 de alerte au fost notificate anul trecut – cel mai mare număr de alerte înregistrat vreodată de la lansarea sistemului în 2003. Această creștere a numărului de alerte demonstrează creșterea eficacității și a încrederii în sistemul „Safety Gate”, întrucât autoritățile utilizează platforma mai des pentru a raporta și a aborda potențialele amenințări la adresa siguranței consumatorilor. Raportul prezintă, de asemenea, acțiunile subsecvente întreprinse de autoritățile naționale din statele membre ale UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru a preveni prejudiciile aduse consumatorilor și pentru a opri vânzarea de produse periculoase.

Principalele constatări

Anul trecut, produsele cosmetice (36 %) au rămas produsele cel mai frecvent raportate care prezintă riscuri pentru sănătate, urmate de jucării (15 %), aparate electrice (10 %), autovehicule (9 %) și produse chimice (6 %).

Ingredientele chimice au fost principala cauză de risc în aproape jumătate dintre alerte. Printre substanțele chimice periculoase detectate s-au numărat cadmiul, nichelul și plumbul din bijuterii, precum și parfumurile alergene din uleiurile de corp și substanțele chimice sintetice utilizate pentru a înmuia plasticul, de exemplu în unele articole de îmbrăcăminte. 97% dintre produsele cosmetice notificate conțin BMHCA, un parfum sintetic interzis, care poate dăuna sistemului reproducător și poate provoca iritații ale pielii.

Alertele înregistrate în sistemul „Safety Gate” au declanșat un răspuns ferm din partea autorităților de supraveghere a pieței, fiind luate peste 4 200 de măsuri subsecvente pentru a opri vânzarea acestor produse sau chiar pentru a le scoate de pe piață.

Etapele următoare

Comisia colaborează îndeaproape cu autoritățile naționale de supraveghere a pieței pentru a pregăti prima verificare a siguranței produselor. O „verificare minuțioasă” este un set de verificări efectuate simultan pe site-uri web pentru a identifica încălcările legislației UE privind protecția consumatorilor într-un anumit sector. Scopul acțiunii de verificare a siguranței produselor va fi de a verifica dacă produsele vândute pe piețele online respectă noul Regulament privind siguranța generală a produselor, pentru a spori, în cele din urmă, siguranța produselor oferite spre vânzare online.

Contextul

Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” permite autorităților naționale de supraveghere a pieței din UE și din Spațiul Economic European (SEE) să raporteze și să ia măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, avertizând alte autorități să ia măsuri rapide. Alertele „Safety Gate” acoperă riscurile pentru sănătatea și siguranța umană, cum ar fi sufocarea, strangularea și deteriorarea auzului sau a vederii, precum și riscurile pentru mediu, resursele energetice și proprietate.

În urma intrării în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală a produselor în decembrie 2024, în prezent există un cadru modernizat, adaptat exigențelor viitorului, pentru a asigura siguranța produselor pe piața UE. Regulamentul clarifică faptul că toate produsele vândute în UE online sau offline trebuie să fie sigure, indiferent de originea lor. Acesta garantează o mai bună aplicare a normelor, îmbunătățește eficacitatea rechemărilor de produse periculoase și prevede obligația întreprinderilor de a oferi consumatorilor măsuri reparatorii atunci când rechemă produse nesigure, precum și un nou instrument prin care consumatorii să poată raporta problemele de siguranță, cum ar fi portalul pentru siguranța consumatorilor.

Prin Comunicarea privind comerțul electronic, prezentată în februarie 2025, Comisia a propus noi acțiuni comune pentru a răspunde preocupărilor generate de creșterea bruscă a numărului de produse nesigure sau ilicite care intră pe piața unică din țări terțe. Comunicarea privind comerțul electronic prevede măsuri specifice, printre altele, în domeniul vamal și comercial, cum ar fi lansarea controalelor vamale, protecția consumatorilor și actele legislative privind serviciile digitale și piețele digitale.

La 10 aprilie 2025, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la noile norme privind siguranța jucăriilor. Noul regulament propus de Comisie va interzice utilizarea substanțelor chimice nocive, cum ar fi PFAS, perturbatorii endocrini și bisfenolii, în jucării. Toate jucăriile vor avea un pașaport digital al produsului pentru a preveni intrarea în UE a jucăriilor nesigure vândute online și offline. Regulamentul stabilește norme mai stricte privind vânzările online și conferă inspectorilor competențe mai mari pentru a elimina jucăriile periculoase de pe piață. Acest lucru va garanta că jucăriile importate sunt la fel de sigure pentru consumatori ca jucăriile fabricate în UE.

Începând din 2022, aplicația eSurveillance „webcrawler” a sprijinit autoritățile naționale de supraveghere a pieței prin detectarea ofertelor online de produse periculoase semnalate în Safety Gate. În fiecare zi, aplicația scanează internetul în toate limbile oficiale ale UE/SEE pentru a identifica produsele periculoase raportate oferite spre vânzare consumatorilor europeni. Ofertele detectate sunt partajate automat cu autoritățile de aplicare a legii din statele membre, permițându-le să urmărească rapid vânzătorii și să dispună retragerea efectivă a acestor listări. Acest lucru contribuie la acțiuni armonizate de asigurare a respectării legislației și abordează provocările legate de monitorizarea vânzării online de produse periculoase. În ultimul an, eSurveillance webcrawler a procesat aproape 4000 de alerte Safety Gate, a analizat aproape 1,6 milioane de site-uri web și a identificat aproximativ 5300 de magazine web care ar putea oferi produse raportate.

The post Lista produselor periculoase notificate în Safety Gate 2024 al Comisiei stabilește calea către o protecție sporită a consumatorilor appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/17/lista-produselor-periculoase-notificate-in-safety-gate-2024-al-comisiei-stabileste-calea-catre-o-protectie-sporita-a-consumatorilor/feed/ 0 3019
Comisia investește 140 de milioane EUR pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale https://europedirectarad.ro/2025/04/17/comisia-investeste-140-de-milioane-eur-pentru-implementarea-de-tehnologii-digitale-esentiale/ https://europedirectarad.ro/2025/04/17/comisia-investeste-140-de-milioane-eur-pentru-implementarea-de-tehnologii-digitale-esentiale/#respond Thu, 17 Apr 2025 06:41:15 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3016 Comisia a lansat patru noi cereri de propuneri în valoare de 140 de milioane EUR, în cadrul Programului „Europa digitală” (DIGITAL), […]

The post Comisia investește 140 de milioane EUR pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Comisia a lansat patru noi cereri de propuneri în valoare de 140 de milioane EUR, în cadrul Programului „Europa digitală” (DIGITAL), pentru a stimula implementarea inteligenței artificiale (IA), a promova competențele digitale avansate, a extinde rețeaua centrelor europene de inovare digitală (European Digital Innovation Hubs – EDIH) și a combate dezinformarea.

Din aceste 140 de milioane EUR, 55 de milioane EUR sunt puse la dispoziție pentru a introduce IA generativă în administrația publică și în sectorul agroalimentar, precum și pentru a asigura conformitatea cu reglementările, împreună cu un sprijin care vizează Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductorilor și spațiile de date. 

Pentru perfecționarea competențelor digitale avansate în UE, se pune la dispoziție o sumă suplimentară de 27 de milioane EUR care va contribui la înființarea a patru noi academii de competențe digitale în domeniul tehnologiilor cuantice, al inteligenței artificiale și al lumilor virtuale.

Cereri de propuneri în valoare de 11 milioane EUR se vor axa pe finalizarea și extinderea rețelei EDIH în țările asociate, precum și pe sprijinirea unui accent sporit pus pe IA.

De asemenea, Comisia va direcționa 47 de milioane EUR către implementarea și utilizarea optimă a noilor tehnologii digitale, sprijinind în același timp rețeaua Centrelor pentru un internet mai sigur. În cadrul acestei cereri de propuneri în valoare de 47 de milioane EUR, 5 milioane EUR vor fi alocate pentru crearea unei rețele europene de verificatori ai veridicității informațiilor, în conformitate cu orientările politice pentru perioada 2024-2029 ale președintei Ursula von der Leyen. Elementele esențiale vor include un sistem de protecție împotriva hărțuirii a verificatorilor veridicității informațiilor, un registru de verificări ale veridicității informațiilor și o capacitate de răspuns pentru verificarea veridicității informațiilor, inclusiv în situații de urgență.

Toate cele patru cereri de propuneri se încheie la data de 2 septembrie 2025. Atât cererea de propuneri privind competențele digitale avansate, cât și cererea de propuneri privind rețeaua EDIH contribuie la obiectivele platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (Strategic Technologies for Europe Platform – STEP) – o inițiativă a Comisiei care are ca scop să stimuleze dezvoltarea și fabricarea de tehnologii critice în UE.

Acesta este primul set de cereri de propuneri din cadrul Programului de lucru DIGITAL pentru perioada 2025-2027, care se axează pe implementarea în întreaga Europă a tehnologiilor inovatoare din generația următoare.

Mai multe informații cu privire la cererile de propuneri și la procesul de depunere a candidaturilor sunt disponibile pe Portalul UE pentru oportunități de finanțare și ofertare.

The post Comisia investește 140 de milioane EUR pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/17/comisia-investeste-140-de-milioane-eur-pentru-implementarea-de-tehnologii-digitale-esentiale/feed/ 0 3016
Comisia prezintă ProtectEU – o nouă strategie europeană de securitate internă https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-prezinta-protecteu-o-noua-strategie-europeana-de-securitate-interna/ https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-prezinta-protecteu-o-noua-strategie-europeana-de-securitate-interna/#respond Wed, 02 Apr 2025 09:30:07 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3013 Comisia Europeană prezintă ProtectEU – o strategie europeană de securitate internă menită să sprijine statele membre și să consolideze capacitatea UE de […]

The post Comisia prezintă ProtectEU – o nouă strategie europeană de securitate internă appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Comisia Europeană prezintă ProtectEU – o strategie europeană de securitate internă menită să sprijine statele membre și să consolideze capacitatea UE de a garanta securitatea cetățenilor săi. Strategia stabilește o viziune și un plan de lucru ambițioase pentru anii următori, cu un set de instrumente juridice mai clare, un schimb sporit de informații și o cooperare mai strânsă.

Într-un mediu de securitate schimbat și într-un peisaj geopolitic în evoluție, în care amenințările hibride din partea statelor străine ostile și a actorilor sponsorizați de stat sunt în creștere, în care rețelele puternice de criminalitate organizată proliferează, iar infractorii și teroriștii operează din ce în ce mai mult online, Europa trebuie să își revizuiască abordarea în materie de securitate internă. Anunțată de președinta von der Leyen în orientările politice, strategia va actualiza răspunsul Uniunii la amenințările noi și tradiționale la adresa securității interne.

Strategia urmărește să promoveze o schimbare a culturii privind securitatea internă, cu o abordare la nivelul întregii societăți care să implice cetățenii, întreprinderile, cercetătorii și societatea civilă. Aspectele legate de securitate vor fi integrate în elaborarea de noi inițiative, iar un nou cadru european de guvernanță a securității interne va sprijini punerea în aplicare a strategiei.

După cum a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Siguranța este una dintre condițiile prealabile esențiale pentru societăți deschise și dinamice și pentru o economie înfloritoare. De aceea lansăm astăzi o inițiativă importantă pentru a aborda mai bine amenințările la adresa securității, cum ar fi terorismul, criminalitatea organizată, criminalitatea informatică în creștere și atacurile împotriva infrastructurii noastre critice. Vom consolida Europol și vom oferi autorităților de aplicare a legii instrumente actualizate de combatere a criminalității. Dar și cercetătorii, întreprinderile și chiar cetățenii pot contribui la o mai mare siguranță pentru toți.”

Strategia europeană de securitate internă completează Strategia Uniunii privind pregătirea și Cartea albă europeană în domeniul apărării. Împreună cu viitorul Scut european pentru democrație, acestea formează un cadru cuprinzător pentru o UE sigură, securizată și rezilientă.

Obiective și acțiuni-cheie

O nouă guvernanță europeană în materie de securitate internă

Noul peisaj al amenințărilor necesită o schimbare de mentalitate și o abordare îmbunătățită a UE în ceea ce privește securitatea internă:

  • identificarea implicațiilor în materie de securitate și pregătire ale inițiativelor Comisiei încă de la început și pe tot parcursul procesului de negociere;
  • analize periodice ale amenințărilor legate de securitatea internă pentru a sprijini activitatea Colegiului de securitate și schimburile în cadrul Consiliului;
  • Raportarea periodică către Parlamentul European și Consiliu în vederea urmăririi și sprijinirii punerii în aplicare a inițiativelor-cheie.

Anticiparea amenințărilor la adresa securității prin noi modalități de partajare a informațiilor

Întrucât securitatea începe cu o anticipare eficace, UE trebuie să se bazeze pe o conștientizare a situației de înaltă calitate și pe o analiză a amenințărilor:

  • să elaboreze prezentări generale periodice ale peisajului amenințărilor la adresa securității interne a UE, pe baza diferitelor evaluări ale riscurilor și amenințărilor efectuate în special de agențiile UE;
  • consolidarea schimbului de informații între statele membre și Capacitatea unică de analiză a informațiilor a UE (SIAC);
  • Asigurarea unui schimb mai bun de informații între statele membre și agențiile și organismele UE.

Instrumente mai eficace pentru asigurarea respectării legii și agenții JAI mai puternice

Autoritățile de aplicare a legii au nevoie de instrumentele adecvate pentru a fi eficace. 85 % din anchetele penale se bazează pe informații digitale, ceea ce include accesul legal la date:

  • un nou mandat pentru Europol de a-l transforma într-o agenție de poliție cu adevărat operațională pentru a consolida sprijinul acordat statelor membre;
  • consolidarea Frontex, Eurojust și ENISA și asigurarea unei cooperări strânse între agenții;
  • consolidarea capacităților operaționale cu ajutorul unui nou sistem de comunicare critică pentru a permite comunicarea transfrontalieră între diferitele autorități;
  • o foaie de parcurs privind accesul legal și efectiv la date pentru autoritățile de aplicare a legii;
  • o foaie de parcurs tehnologică privind criptarea și o evaluare a impactului în vederea actualizării normelor UE privind păstrarea datelor.

Consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride

UE trebuie să își consolideze reziliența împotriva amenințărilor hibride prin protejarea infrastructurii critice, consolidarea securității cibernetice și combaterea amenințărilor online:

  • punerea în aplicare integrală de către statele membre a Directivei REC și a Directivei NIS2;
  • o nouă lege privind securitatea cibernetică și noi măsuri de securizare a serviciilor de cloud și de telecomunicații și de dezvoltare a suveranității tehnologice;
  • măsuri de reducere a dependențelor de furnizori străini unici și de reducere a riscurilor pe care le prezintă lanțurile noastre de aprovizionare față de furnizorii cu grad ridicat de risc, inclusiv revizuirea normelor privind achizițiile publice;
  • consolidarea securității nodurilor de transport, printr-o strategie portuară a UE, și noi sisteme de raportare pentru a consolida securitatea aeronautică, transporturile și lanțurile de aprovizionare;
  • Un plan de acțiune împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).

Combaterea criminalității grave și organizate

Sunt necesare norme mai stricte pentru combaterea rețelelor de criminalitate organizată. Autoritățile de aplicare a legii trebuie să fie în măsură să meargă după banii lor. Copiii trebuie să fie mai bine protejați împotriva criminalității organizate:

  • un nou cadru juridic privind criminalitatea organizată, cu norme mai stricte privind anchetele;
  • o nouă strategie și un nou plan de acțiune privind drogurile și traficul de droguri;
  • un plan de acțiune privind protecția copiilor împotriva criminalității;
  • consolidarea abordării „urmărirea banilor”, inclusiv prin transpunerea integrală a noilor norme privind recuperarea și confiscarea activelor;
  • o nouă legislație împotriva traficului de arme de foc; noi strategii ale UE privind traficul de persoane și drepturile victimelor.

Combaterea terorismului și a extremismului violent

Având în vedere că nivelul de amenințare teroristă din UE rămâne ridicat, UE trebuie să fie bine echipată pentru a anticipa amenințările, a preveni radicalizarea, a proteja cetățenii și a răspunde la atacuri:

  • O nouă agendă a UE privind prevenirea și combaterea terorismului și a extremismului violent,
  • Un nou set de instrumente pentru prevenirea radicalizării,
  • Studiu de fezabilitate pentru un nou sistem la nivelul UE de urmărire a finanțării terorismului.

UE ca actor mondial puternic în domeniul securității

Pentru a contracara impactul instabilității globale, UE trebuie să își apere în mod activ interesele în materie de securitate dincolo de frontierele sale, prin stimularea cooperării internaționale în materie de securitate și:

  • consolidarea parteneriatelor cu regiuni-cheie, cum ar fi America Latină și regiunea mediteraneeană;
  • Încheierea de acorduri internaționale de către Europol și Eurojust, inclusiv crearea de echipe operaționale comune cu autoritățile locale de aplicare a legii;
  • consolidarea schimbului de informații cu țările terțe de încredere;
  • Finalizarea revizuirii mecanismului de suspendare a exceptării de la obligativitatea vizelor și abordarea aspectelor legate de securitate în cadrul viitoarei Strategii privind vizele.

Contextul

Comisia, împreună cu Europol, s-a asigurat că acțiunile din cadrul Strategiei de securitate internă sunt susținute de dovezi din Evaluarea amenințării pe care o reprezintă formele grave de criminalitate și criminalitatea organizată în UE (EU-SOCTA). Evaluarea prezentată la 18 martie evidențiază domeniile prioritare ale criminalității și principalele amenințări cu care se confruntă UE în următorii patru ani.

The post Comisia prezintă ProtectEU – o nouă strategie europeană de securitate internă appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-prezinta-protecteu-o-noua-strategie-europeana-de-securitate-interna/feed/ 0 3013
Comisia lansează „Setul de instrumente pentru lumile virtuale” pentru a-i ajuta pe cetățeni să exploreze noile spații digitale https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-lanseaza-setul-de-instrumente-pentru-lumile-virtuale-pentru-a-i-ajuta-pe-cetateni-sa-exploreze-noile-spatii-digitale/ https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-lanseaza-setul-de-instrumente-pentru-lumile-virtuale-pentru-a-i-ajuta-pe-cetateni-sa-exploreze-noile-spatii-digitale/#respond Wed, 02 Apr 2025 09:21:27 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3009  Comisia a prezentat „Setul de instrumente pentru lumile virtuale”, o resursă online menită să îi ajute pe cetățeni să navigheze […]

The post Comisia lansează „Setul de instrumente pentru lumile virtuale” pentru a-i ajuta pe cetățeni să exploreze noile spații digitale appeared first on Europe Direct Arad.

]]>

 Comisia a prezentat „Setul de instrumente pentru lumile virtuale”, o resursă online menită să îi ajute pe cetățeni să navigheze în medii virtuale.

Acesta explică modul în care funcționează lumile virtuale și prezintă drepturile cetățenilor în cadrul UE. Setul de instrumente acoperă munca, învățarea și jocurile în spațiile virtuale și include orientări privind siguranța, securitatea cibernetică și protecția împotriva dezinformării.

Henna Virkkunen, vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, a declarat: „Setul nostru de instrumente pentru lumile virtuale reprezintă un nou pas înainte în ceea ce privește capacitarea cetățenilor pentru a naviga, a înțelege și a explora aceste noi spații digitale. Orice persoană ar trebui să aibă acces la cunoștințele și resursele de care are nevoie pentru a valorifica la maximum avantajele oferite de lumile virtuale, rămânând în același timp în siguranță.”

Aceste resurse online fac parte din Strategia UE din 2023 privind Web 4.0 și lumile virtuale, care ghidează transformarea digitală, asigurând în același timp un spațiu online deschis, favorabil incluziunii și sigur pentru cetățenii, întreprinderile și administrațiile publice din UE. Educația, sensibilizarea și competențele digitale sunt esențiale pentru îndeplinirea celor 23 de recomandări ale Grupului de dezbatere al cetățenilor europeni privind lumile virtuale. Setul de instrumente pentru lumile virtuale contribuie la realizarea acestor recomandări, oferind orientări accesibile și instrumente practice pentru toți utilizatorii.

Lansarea sa coincide cu Conferința globală multipartită la nivel înalt privind guvernanța Web 4.0 și a lumilor virtuale. Conferința, organizată în comun de Comisie și de președinția poloneză, reunește experți mondiali pentru a discuta despre principiul guvernanței spațiilor digitale emergente.

Mai multe informații sunt disponibile online.

 

The post Comisia lansează „Setul de instrumente pentru lumile virtuale” pentru a-i ajuta pe cetățeni să exploreze noile spații digitale appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-lanseaza-setul-de-instrumente-pentru-lumile-virtuale-pentru-a-i-ajuta-pe-cetateni-sa-exploreze-noile-spatii-digitale/feed/ 0 3009
O politică de coeziune modernizată pentru a impulsiona prioritățile strategice ale UE https://europedirectarad.ro/2025/04/02/o-politica-de-coeziune-modernizata-pentru-a-impulsiona-prioritatile-strategice-ale-ue/ https://europedirectarad.ro/2025/04/02/o-politica-de-coeziune-modernizata-pentru-a-impulsiona-prioritatile-strategice-ale-ue/#respond Wed, 02 Apr 2025 09:19:58 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3006 Comisia Europeană revizuiește politica de coeziune a UE pentru a sprijini mai bine competitivitatea și decarbonizarea UE, apărarea și securitatea, […]

The post O politică de coeziune modernizată pentru a impulsiona prioritățile strategice ale UE appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Comisia Europeană revizuiește politica de coeziune a UE pentru a sprijini mai bine competitivitatea și decarbonizarea UE, apărarea și securitatea, regiunile frontaliere estice, precum și locuințele la prețuri accesibile, reziliența la apă și tranziția energetică.

Obiectivul acestei inițiative este de a spori eficacitatea politicii de coeziune, încurajând statele membre și regiunile să investească în prioritățile strategice europene, menținând în același timp accentul politicii de coeziune pe reducerea disparităților economice, sociale și teritoriale. Statele membre vor fi invitate să reprogrameze o parte din fondurile lor de coeziune pentru perioada 2021-2027 pentru noi investiții în contextul evaluării la jumătatea perioadei a politicii de coeziune, aflată în curs de desfășurare.

Consolidarea competitivității Europei și eliminarea decalajului în materie de inovare

Având în vedere rolul întreprinderilor, indiferent de dimensiunea lor, în orientarea cercetării, a inovării, a transferului de cunoștințe și de tehnologie, Comisia propune extinderea sprijinului acordat din Fondul european de dezvoltare regională la întreprinderile mari din domenii critice, cum ar fi apărarea, tehnologiile strategice și decarbonizarea. În plus, Comisia încurajează statele membre să sporească investițiile în tehnologii strategice în cadrul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa”, pentru a stimula competitivitatea și inovarea Europei.

Sprijinirea industriei de apărare și sprijinirea regiunilor frontaliere estice

Propunerea de astăzi va permite în continuare statelor membre să utilizeze fondurile de coeziune actuale pentru a construi o infrastructură rezilientă în vederea promovării mobilității militare. Acesta va sprijini, de asemenea, capacitățile de producție ale întreprinderilor mici și mari din sectorul apărării din toate regiunile UE.

În plus, programele de coeziune din regiunile frontaliere estice, afectate în mod disproporționat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vor beneficia de un nivel de prefinanțare preferențial dacă transferă cel puțin 15 % din fondurile lor totale către noile priorități strategice.

Locuințe mai accesibile

Comisia propune, în conformitate cu orientările politice ale președintelui, dublarea cuantumului fondurilor politicii de coeziune dedicate locuințelor la prețuri accesibile. Statele membre vor putea, de asemenea, să mobilizeze finanțare privată și publică prin utilizarea unui nou instrument financiar instituit în comun cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Instrumentul va combina fondurile de coeziune cu resursele BEI și ale altor instituții financiare internaționale, precum și ale băncilor naționale de promovare și comerciale.

Consolidarea rezilienței la apă

Statele membre vor fi în măsură să sporească investițiile în reziliența apei, inclusiv în digitalizarea infrastructurii de apă, în atenuarea efectelor secetei și ale deșertificării.

Sprijinirea tranziției energetice

Fondurile de coeziune vor sprijini investițiile menite să promoveze interconexiunile energetice și sistemele de transport aferente, precum și instalarea infrastructurii de reîncărcare. Acest lucru va fi esențial pentru accelerarea tranziției energetice și pentru promovarea mobilității curate. Propunerea va facilita, de asemenea, finanțarea măsurilor de decarbonizare.

Stimulente financiare în cadrul priorităților strategice

În timp ce toate proiectele de coeziune dezvoltate în cadrul priorităților strategice ale UE vor avea dreptul la până la 30 % din prefinanțare, programele de coeziune, care vor transfera cel puțin 15 % din fondurile lor totale către aceste priorități, vor beneficia de un nivel și mai ridicat de plăți în avans.

În plus, finanțarea UE pentru investiții în priorități strategice va acoperi până la 100 % din costuri în toate regiunile.

Etapele următoare

Modificările aduse astăzi legislațiilor privind politica de coeziune, propuse în contextul evaluării la jumătatea perioadei pentru 2025, vor fi discutate de Parlamentul European și de Consiliu.

Obiectivul Comisiei este de a încheia exercițiul de reprogramare a evaluării la jumătatea perioadei cu statele membre și regiunile în 2025, astfel încât noile programe să poată începe să fie puse în aplicare la începutul anului 2026.

Contextul

Cu un buget de 392 de miliarde EUR în actuala perioadă de programare 2021-2027, politica de coeziune este principala politică de investiții a UE. În conformitate cu normele juridice, actuala evaluare la jumătatea perioadei permite statelor membre să evalueze punerea în aplicare a programelor lor de coeziune și să le adapteze la noile priorități politice în 2025.

The post O politică de coeziune modernizată pentru a impulsiona prioritățile strategice ale UE appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/02/o-politica-de-coeziune-modernizata-pentru-a-impulsiona-prioritatile-strategice-ale-ue/feed/ 0 3006
Proiectul FAVORIT+ din România (Sectorul 6, București), selectat în cadrul celei de-a treia cereri de inițiative urbane inovatoare https://europedirectarad.ro/2025/04/02/proiectul-favorit-din-romania-sectorul-6-bucuresti-selectat-in-cadrul-celei-de-a-treia-cereri-de-initiative-urbane-inovatoare/ https://europedirectarad.ro/2025/04/02/proiectul-favorit-din-romania-sectorul-6-bucuresti-selectat-in-cadrul-celei-de-a-treia-cereri-de-initiative-urbane-inovatoare/#respond Wed, 02 Apr 2025 09:18:40 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3003 Comisia Europeană și regiunea Hauts-de-France, în calitate de entitate responsabilă cu Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană, au anunțat astăzi selecția […]

The post Proiectul FAVORIT+ din România (Sectorul 6, București), selectat în cadrul celei de-a treia cereri de inițiative urbane inovatoare appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Comisia Europeană și regiunea Hauts-de-France, în calitate de entitate responsabilă cu Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană, au anunțat astăzi selecția a 20 de proiecte inovatoare în cadrul celei de-a treia cereri de inițiative urbane inovatoare. Susținute printr-o finanțare de 94 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), aceste proiecte, care vor fi puse în aplicare în 13 state membre ale UE, vor facilita transformarea mediilor urbane și vor deschide calea către orașe mai verzi și mai digitale.

Din România, câștigător este proiectul FAVORT+, din Sectorul 6 din București, care va fi susținut de o finanțare de peste 4,9 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER).

Conform site-ului web al inițiativei, proiectul FAVORIT+ își propune să valorifice potențialul energetic al Blocurilor Urbane din București printr-o abordare sistemică integrată, bazată pe trei piloni: Natură, Tehnologie și Oameni. Acesta abordează provocări precum îmbătrânirea clădirilor multifamiliale, ineficiența energetică, degradarea mediului și inechitățile sociale.

Printre soluțiile-cheie implementate în cadrul proiectului se numără renovarea ecologică pe bază de materiale bio, utilizând biomasă locală (de exemplu, miscanthus, fân) pentru reabilitarea unui bloc pilot cu patru etaje. Această metodă oferă o alternativă ecologică la polistiren și stimulează dezvoltarea unei noi industrii locale.

Sistemele integrate de energie regenerabilă și utilizarea digitalizării prin inteligență artificială vor optimiza consumul de energie, sprijini comunitățile energetice și promova cadrele descentralizate de producție și distribuție a energiei.

De asemenea, proiectul va înființa un Hub de Inovare Comunitară, care va funcționa ca un spațiu colaborativ pentru co-crearea de soluții sustenabile, stimularea inovației sociale și sprijinirea comunității locale. Acesta va servi drept loc de experimentare, prezentând materiale bio și susținând tinerii antreprenori în dezvoltarea de idei inovatoare în domeniile energiei, științelor sociale și materialelor.

Printre proiectele selectate se numără recondiționarea bateriilor vehiculelor electrice uzate la Tilburg, în Țările de Jos și reafectarea clădirilor neocupate în vederea utilizării comunitare la Košice, în Slovacia. Fiecare proiect va primi până la 5 milioane de euro din FEDER, fiind astfel acoperite 80 % din costurile eligibile. Aceste proiecte îndrăznețe reprezintă exemple de spații urbane inovatoare în întreaga Europă, o parte din finanțarea FEDER fiind consacrată promovării reproducerii lor și în alte orașe ale UE.

The post Proiectul FAVORIT+ din România (Sectorul 6, București), selectat în cadrul celei de-a treia cereri de inițiative urbane inovatoare appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/02/proiectul-favorit-din-romania-sectorul-6-bucuresti-selectat-in-cadrul-celei-de-a-treia-cereri-de-initiative-urbane-inovatoare/feed/ 0 3003
Comisia sprijină 135 de proiecte noi pentru a ajuta statele membre să își pună în aplicare agenda de reforme https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-sprijina-135-de-proiecte-noi-pentru-a-ajuta-statele-membre-sa-isi-puna-in-aplicare-agenda-de-reforme/ https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-sprijina-135-de-proiecte-noi-pentru-a-ajuta-statele-membre-sa-isi-puna-in-aplicare-agenda-de-reforme/#respond Wed, 02 Apr 2025 09:17:28 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=3000 Comisia a aprobat o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic („IST”), pentru a sprijini […]

The post Comisia sprijină 135 de proiecte noi pentru a ajuta statele membre să își pună în aplicare agenda de reforme appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Comisia a aprobat o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic („IST”), pentru a sprijini statele membre să pregătească, să conceapă și să pună în aplicare în total 390 de reforme în 2025.

Fișa informativă pentru România disponibilă aici.

Proiectele selectate vor ajuta statele membre să abordeze reformele în domenii-cheie prioritare pentru a consolida reziliența și competitivitatea Uniunii și pentru a îmbunătăți viața cetățenilor în întreaga UE. Două treimi dintre proiecte sunt legate de 15 proiecte emblematice menite să răspundă nevoilor comune de reformă din UE, cum ar fi îmbunătățirea calității administrației publice, asigurarea unui mediu de afaceri mai bun pentru IMM-uri sau adaptarea sistemelor energetice la tranziția verde și digitală.

IST ajută statele membre să realizeze prioritățile politice cheie

În conformitate cu prioritatea-cheie de consolidare a competitivității Uniunii, IST va sprijini 109 reforme menite să ajute statele membre să își îmbunătățească mediul de afaceri, să elimine decalajul în materie de inovare, să construiască o economie cu zero emisii nete și să promoveze securitatea economică a Uniunii. De exemplu, IST va sprijini 38 de reforme în 22 de state membre pentru a reduce sarcina administrativă inutilă pentru IMM-uri, pentru a promova întreprinderile nou-înființate și întreprinderile în curs de extindere și pentru a le permite acestora să fie mai productive, mai competitive și mai reziliente.

În 2025 au fost selectate peste 130 de reforme pentru a sprijini tranziția digitală, cu un accent puternic pe inteligența artificială („IA”) și pe tehnologiile inovatoare. Acestea vor sprijini statele membre să valorifice câștigurile de productivitate generate de tehnologie către economia de mâine. De exemplu, prin proiectul „FutureProof Education”, IST va sprijini școlile din Germania, Suedia și Irlanda să elaboreze orientări pentru utilizarea responsabilă și semnificativă a IA în școli, precum și să instituie programe de alfabetizare în domeniul IA.

Sprijinirea colaborării între statele membre în vederea unei administrații publice moderne și eficiente

În 2025, 40 de proiecte multinaționale vor aborda provocările comune cu care se confruntă statele membre prin intermediul IST. Proiectele multinaționale promovează dezvoltarea unor abordări comune și includ învățarea reciprocă și schimbul de bune practici. De exemplu, 14 state membre vor colabora pentru a pune în aplicare în mod eficace legislația fiscală a UE în vederea modernizării și simplificării procedurilor fiscale și vamale și a reducerii sarcinii administrative pentru IMM-uri.

Consolidarea capacității administrațiilor publice ale statelor membre și a colaborării lor transnaționale este vitală pentru modernizarea Uniunii noastre. În acest an, 119 reforme sprijinite de IST vor ajuta statele membre să își consolideze administrațiile publice pentru a aborda în mod eficace provocările actuale și viitoare. În conformitate cu comunicarea ComPAct adoptată în octombrie 2023, IST va sprijini eforturile statelor membre de a converge în ceea ce privește eliminarea lacunelor în materie de competențe, permițând transformarea digitală și pregătind administrațiile să conducă tranziția verde.

Contextul

IST ajută statele membre să își îndeplinească agenda de reformă într-o gamă largă de domenii de politică. Acesta oferă expertiză personalizată autorităților statelor membre care solicită sprijin anual. Acesta nu se prezintă sub formă de sprijin financiar, ci constă în furnizarea de expertiză și cunoștințe de înaltă calitate și adaptate și poate lua forma consilierii strategice sau tehnice, a studiilor de evaluare a nevoilor de reformă, a formării sau a misiunilor la nivel național efectuate de experți.

IST a oferit sprijin tehnic tuturor celor 27 de state membre pentru a pune în aplicare peste 2 000 de reforme de vârf într-o gamă largă de domenii, cum ar fi administrarea veniturilor și gestionarea finanțelor publice, administrația și guvernanța publică, creșterea economică și mediul de afaceri, piața forței demuncă, educația și serviciile sociale, migrația, piața financiară și accesul la finanțare. Până în prezent, IST a sprijinit aproape 500 de reforme legate de planurile de redresare și reziliență.

The post Comisia sprijină 135 de proiecte noi pentru a ajuta statele membre să își pună în aplicare agenda de reforme appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/04/02/comisia-sprijina-135-de-proiecte-noi-pentru-a-ajuta-statele-membre-sa-isi-puna-in-aplicare-agenda-de-reforme/feed/ 0 3000
Comisia stimulează competitivitatea industriei europene a autovehiculelor la nivel mondial https://europedirectarad.ro/2025/03/06/comisia-stimuleaza-competitivitatea-industriei-europene-a-autovehiculelor-la-nivel-mondial/ https://europedirectarad.ro/2025/03/06/comisia-stimuleaza-competitivitatea-industriei-europene-a-autovehiculelor-la-nivel-mondial/#respond Thu, 06 Mar 2025 11:24:24 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=2996 Sectorul european al autovehiculelor se află într-un moment critic de cotitură, provocat de schimbările tehnologice rapide și de creșterea concurenței. Pentru a face față […]

The post Comisia stimulează competitivitatea industriei europene a autovehiculelor la nivel mondial appeared first on Europe Direct Arad.

]]>

Sectorul european al autovehiculelor se află într-un moment critic de cotitură, provocat de schimbările tehnologice rapide și de creșterea concurenței.

Pentru a face față schimbărilor viitoare, președinta von der Leyen a lansat în ianuarie un dialog strategic privind viitorul industriei europene a autovehiculelor, un proces de colaborare și favorabil incluziunii menit să abordeze cele mai presante provocări ale sectorului. Comisia prezintă astăzi un plan de acțiune, care se bazează pe dialogul strategic, și prezintă acțiuni concrete care vor asigura un sector al autovehiculelor solid și durabil și vor contribui la eliberarea puterii sale inovatoare. Pentru a menține o bază de producție europeană puternică și pentru a evita dependențele strategice, vom pune la dispoziție 1,8 miliarde EUR pentru a crea un lanț de aprovizionare sigur și competitiv pentru materiile prime pentru baterii, care va contribui la sprijinirea creșterii industriei europene a autovehiculelor.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Există atât de mult potențial neexploatat pe piața mondială în ceea ce privește inovarea și soluțiile curate. Vreau ca industria noastră europeană a autovehiculelor să preia conducerea. Vom promova producția internă pentru a evita dependențele strategice, în special pentru producția de baterii.  Ne vom respecta obiectivele convenite în materie de emisii, dar cu o abordare pragmatică și flexibilă. Obiectivul nostru comun este o industrie a autovehiculelor durabilă, competitivă și inovatoare în Europa, care să aducă beneficii cetățenilor noștri, economiei noastre și mediului nostru.”

Accelerarea inovării și a tranziției către o mobilitate curată

Întreprinderile din sectorul autovehiculelor din UE rămân în urmă în ceea ce privește tehnologiile-cheie. Pentru a ajuta industria să devină lider în tranziția către vehicule bazate pe IA, conectate și automatizate, planul de acțiune prezintă o schimbare a treptelor de viteză. O alianță europeană dedicată vehiculelor conectate și autonome va reuni părțile interesate din sectorul autovehiculelor din Europa pentru a modela dezvoltarea vehiculelor de nouă generație și pentru a contribui la dezvoltarea software-ului comun și a hardware-ului digital necesar pentru a aduce această tehnologie la viață. Bancurile de testare la scară largă și „spațiile de testare” de reglementare vor oferi inovatorilor libertatea de a-și testa și perfecționa tehnologiile pentru vehiculele autonome. Comisia va dezvolta în continuare cadrul de reglementare pentru vehiculele autonome. Aceste acțiuni vor fi sprijinite prin investiții comune public-privat în valoare de aproximativ 1 miliard EUR sprijinite de programul Orizont Europa în perioada 2025-2027.

Planul de acțiune de astăzi este însoțit de Comunicarea privind decarbonizarea flotelor întreprinderilor, care evidențiază exemple de bune practici și încurajează statele membre să ia măsuri suplimentare pentru flotele întreprinderilor ecologice, care reprezintă aproximativ 60 % din înmatriculările de autoturisme noi.

Mai multă flexibilitate în ceea ce privește conformitatea cu standardele privind emisiile de CO2

Comisia a luat act de cererea clară de mai multă flexibilitate în ceea ce privește obiectivele privind emisiile de CO2 și se angajează să abordeze această chestiune într-un mod echilibrat și echitabil. Comisia va propune luna aceasta o modificare specifică a Regulamentului privind standardele în materie de CO2 pentru autoturisme și camionete. Amendamentul, dacă va fi adoptat, ar permite producătorilor de autoturisme să își îndeplinească obiectivele de conformitate prin calcularea unei medii a performanței lor pe o perioadă de trei ani (2025-2027), permițându-le să compenseze orice deficit într-un an sau doi cu realizări excedentare în celălalt an (ceilalți ani), menținând în același timp nivelul general de ambiție în ceea ce privește obiectivele pentru 2025. De asemenea, Comisia va accelera lucrările de pregătire a revizuirii prevăzute a Regulamentului privind standardele în materie de CO2 pentru autoturisme și camionete.

În paralel, Comisia lucrează la modalități de stimulare a cererii de vehicule europene cu emisii zero. Planul de acțiune include măsuri care vor oferi stimulente pentru trecerea la vehicule cu emisii zero și vor consolida încrederea consumatorilor prin măsuri concrete, cum ar fi îmbunătățirea sănătății bateriilor și a posibilității de reparare a acestora.

Comisia va colabora în mod activ cu statele membre pentru a optimiza aceste sisteme de stimulente pentru consumatori.

Sprijinirea rezilienței lanțului de aprovizionare și a lucrătorilor din sector

Este esențial ca Europa să realizeze o producție de celule a UE competitivă din punctul de vedere al costurilor, care să acopere o mare parte din aprovizionarea cu baterii și să genereze valoare adăugată europeană de-a lungul lanțului de aprovizionare. Comisia va sprijini în continuare industria bateriilor din UE și o va ajuta să mențină o bază de producție europeană puternică, cu finanțare din Fondul pentru inovare. Comisia va analiza, de asemenea, sprijinul direct pentru producție acordat întreprinderilor producătoare de baterii și criteriile nelegate de preț pentru componente, cum ar fi cerințele în materie de reziliență.

Pentru a ajuta sectorul autovehiculelor din UE să abordeze provocările legate de deficitul de competențe, de necorelarea competențelor și de îmbătrânirea forței de muncă, Observatorul european pentru o tranziție echitabilă, astfel cum a fost lansat prin Pactul industrial curat, va elabora și va colecta date pentru a contribui la identificarea viitoarelor „puncte fierbinți” preconizate în ceea ce privește dislocările locurilor de muncă și lacunele în materie de competențe. Comisia va extinde sprijinul acordat prin Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) pentru a-l face mai rapid și mai amplu, permițând întreprinderilor să declanșeze acțiuni de sprijin și sprijinind lucrătorii amenințați de disponibilizare imediată. În plus, Comisia va colabora cu partenerii sociali și cu statele membre pentru a majora finanțarea din Fondul social european Plus (FSE+) pentru sectorul autovehiculelor, sprijinind lucrătorii care doresc să se recalifice și să caute noi oportunități de angajare. De asemenea, Comisia va utiliza evaluarea la jumătatea perioadei a FSE+ pentru a stimula statele membre să reprogrameze mai multe fonduri pentru sectorul autovehiculelor. În plus, astfel cum s-a anunțat în Pactul privind competențele, Comisia va propune o inițiativă consolidată pentru a sprijini lucrătorii din sectoare strategice precum industria autovehiculelor, concentrându-se asupra programelor de perfecționare și recalificare.

Stimularea rezilienței industriei pentru a concura cu succes pe o scenă globală

Pentru a spori reziliența industriei autovehiculelor din UE la concurența acerbă din străinătate, Comisia va asigura condiții de concurență echitabile prin utilizarea instrumentelor de apărare comercială, cum ar fi măsurile antisubvenție, pentru a proteja întreprinderile europene de concurența neloială. În același timp, negocierile cu țările partenere vor continua, pentru a spori accesul pe piață și oportunitățile de aprovizionare pentru industria autovehiculelor. În plus, Comisia va propune măsuri pentru a se asigura că investițiile străine în sectorul autovehiculelor din UE contribuie la competitivitatea pe termen lung a industriei, depunând în același timp eforturi pentru a reduce sarcina administrativă asupra producătorilor auto europeni prin simplificarea reglementărilor.

Contextul

Planul de acțiune de astăzi este rezultatul unui proces incluziv și colaborativ, care a implicat mai multe discuții și implicarea părților interesate inițiate prin intermediul dialogului strategic privind viitorul industriei autovehiculelor lansat de președinta Ursula Von der Leyen la 30 ianuarie 2025. Planul s-a bazat, de asemenea, pe concluziile unei consultări publice deschise privind viitorul industriei europene a autovehiculelor, precum și pe activitatea mai multor grupuri de lucru conduse de comisarii Šefčovič, HoekstraSéjournéVirkkunenMînzatu și Tzizikostas.

The post Comisia stimulează competitivitatea industriei europene a autovehiculelor la nivel mondial appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/03/06/comisia-stimuleaza-competitivitatea-industriei-europene-a-autovehiculelor-la-nivel-mondial/feed/ 0 2996
O uniune a competențelor care să pregătească oamenii pentru o Europă competitivă https://europedirectarad.ro/2025/03/06/o-uniune-a-competentelor-care-sa-pregateasca-oamenii-pentru-o-europa-competitiva/ https://europedirectarad.ro/2025/03/06/o-uniune-a-competentelor-care-sa-pregateasca-oamenii-pentru-o-europa-competitiva/#respond Thu, 06 Mar 2025 11:22:49 +0000 https://europedirectarad.ro/?p=2992 Uniunea competențelor va sprijini dezvoltarea capitalului uman al Uniunii noastre pentru a consolida competitivitatea la nivelul UE. O inițiativă-cheie din […]

The post O uniune a competențelor care să pregătească oamenii pentru o Europă competitivă appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
Uniunea competențelor va sprijini dezvoltarea capitalului uman al Uniunii noastre pentru a consolida competitivitatea la nivelul UE. O inițiativă-cheie din primele 100 de zile ale actualei Comisii, Uniunea competențelor:

  • va asigura niveluri mai ridicate de competențe de bază, de exemplu prin intermediul proiectului-pilot privind schema de sprijin pentru competențe de bază;
  • va oferi adulților oportunități de perfecționare și recalificare periodică pe tot parcursul vieții, de exemplu prin intermediul unui proiect-pilot privind Garanția de competențe;
  • va facilita recrutarea de către întreprinderile din întreaga UE, de exemplu prin intermediul unei inițiative privind portabilitatea competențelor;
  • va atrage și va păstra competențele și talentele necesare în economia europeană, de exemplu prin acțiunea „Choose Europe” pentru a atrage talente de vârf la nivel mondial;
  • va avea o bază solidă de guvernanță, bazându-se pe noul Comitet european la nivel înalt pentru competențe, care va utiliza date provenite de la un Observator european al informațiilor privind competențele.

De la copiii din școli până la adulții care ajung la pensie, această inițiativă le va oferi oamenilor din întreaga Europă competențele de care au nevoie pentru a prospera. De asemenea, va încuraja portabilitatea competențelor pe întregul continent prin libera circulație a cunoștințelor și a inovării.

Comunicarea privind uniunea competențelor va fi însoțită, de asemenea, de un plan de acțiune privind competențele de bază și de un plan strategic privind educația STIM pentru a îmbunătăți competențele în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, pentru a promova carierele în domeniile STIM, pentru a atrage mai multe fete și femei și pentru a stimula pregătirea în vederea tranziției digitale și către o tehnologie curată.

Noi obiective pentru 2030

Comisia propune o serie de noi obiective până în 2030:

  • ponderea rezultatelor slabe în ceea ce privește alfabetizarea, matematica, științele și competențele digitale ar trebui să fie sub 15 %, în timp ce ponderea performanțelor de top în ceea ce privește alfabetizarea, matematica și științele ar trebui să fie de cel puțin 15 %;
  • ponderea elevilor înscriși în domeniile STIM în EFP inițială de nivel mediu ar trebui să fie de cel puțin 45 %, iar cel puțin 1 din 4 elevi să fie femei;
  • ponderea studenților înscriși în domeniile STIM în învățământul terțiar să fie de cel puțin 32 %, iar cel puțin 2 din 5 studenți să fie femei;
  • ponderea studenților înscriși în programe de doctorat în domeniul TIC ar trebui să fie de cel puțin 5 %, iar cel puțin 1 din 3 studenți să fie femei.

Construirea unei baze solide prin educație și formare

Educația și formarea joacă un rol esențial în crearea de locuri de muncă și de vieți de calitate; de exemplu, vom sprijini alfabetizarea, matematica, științele, competențele digitale și cetățenești prin intermediul proiectului-pilot de sprijin pentru competențe de bază. Împreună cu statele membre, Comisia va elabora și va sprijini financiar un cadru de măsuri de intervenție eficace (cum ar fi alerta timpurie, monitorizarea, sprijinul personalizat, rețelele). Acest program va îmbunătăți nivelul aptitudinilor copiilor și tinerilor care întâmpină dificultăți în a dobândi competențe de bază.

Perfecționarea și recalificarea periodică ca noua normă

Dezvoltarea de competențe noi ar trebui să fie o parte recurentă și esențială a vieții profesionale a oamenilor în economiile noastre în continuă evoluție.

Comisia va elabora un proiect-pilot privind Garanția de competențe. Această schemă va oferi lucrătorilor implicați în procesele de restructurare sau expuși riscului de șomaj posibilitatea de a-și dezvolta în continuare cariera într-o altă întreprindere sau într-un alt sector.

UE va raționaliza și va consolida academiile de competențe ale UE care furnizează competențele de care au nevoie întreprinderile pentru tranziția verde și pentru Pactul pentru o industrie curată.

Sprijinirea liberei circulații a persoanelor calificate

Întregul potențial al pieței unice va fi deblocat prin circularea competențelor. Pentru a le oferi și mai multe oportunități lucrătorilor și întreprinderilor, o inițiativă privind portabilitatea competențelor va facilita recunoașterea și acceptarea competențelor și calificărilor în întreaga UE, indiferent de locul în care au fost dobândite. Inițiativa va promova utilizarea acreditărilor digitale.

Transformarea UE într-un magnet pentru talente

Uniunea competențelor va consolida capacitatea UE de a atrage, dezvolta și păstra talente esențiale, din interiorul UE și din întreaga lume.

De exemplu, Comisia va lansa o cerere-pilot de propuneri Marie Skłodowska-Curie, intitulată „Choose Europe”, cu un buget de 22,5 milioane EUR, pentru a atrage talente de vârf la nivel mondial, oferind condiții excelente de muncă și de angajare și perspective de carieră în domeniul științelor.

În plus, odată adoptată de Parlament și de Consiliu, Comisia va institui o rezervă de talente la nivelul UE pentru recrutarea din afara UE la toate nivelurile de competențe, în special în ocupațiile care se confruntă cu deficite grave. Anul acesta va fi prezentată o strategie în materie de vize pentru a sprijini în continuare sosirea celor mai buni studenți, lucrători calificați și cercetători.

O nouă guvernanță puternică

Realizarea uniunii competențelor va necesita o responsabilitate comună, precum și ambiție și investiții sporite și o punere în aplicare eficace a reformelor. În acest scop, uniunea competențelor se va baza pe o guvernanță puternică, cu ajutorul datelor provenite de la un Observator european al informațiilor privind competențele. Observatorul va furniza date și previziuni privind competențele și va permite alertarea timpurie cu privire la deficitul de competențe în sectoare critice sau strategice.

Un nou Comitet european la nivel înalt pentru competențe va reuni furnizori de educație și formare, lideri în mediul de afaceri și parteneri sociali pentru a oferi factorilor de decizie politică din UE informații cuprinzătoare cu privire la competențe. Pe baza Observatorului, comitetul va asigura o viziune coordonată și identificarea acțiunilor îndrăznețe necesare pentru consolidarea capitalului nostru uman.

Întrucât capitalul uman, educația și competențele sunt esențiale pentru asigurarea competitivității europene, Comisia intenționează să introducă o nouă recomandare UE-27 privind educația și competențele în ciclul semestrului european, care să servească drept orientări pentru statele membre și părțile relevante.

The post O uniune a competențelor care să pregătească oamenii pentru o Europă competitivă appeared first on Europe Direct Arad.

]]>
https://europedirectarad.ro/2025/03/06/o-uniune-a-competentelor-care-sa-pregateasca-oamenii-pentru-o-europa-competitiva/feed/ 0 2992